Yrende liv på sjekkpunkt Kirkenes

Skrevet av: Maria Seim Ruud
Dato: 08.03.2005 14:22

Kirkenes er Finnmarksløp vendepunkt. Nå er hundekjører kommer hit har de tilbakelagt 50 mil med snudde vidder, og like mange gjenstår. På sjekkpunktet vrimler det av liv. Mange har tatt turen for å ta de barske hundekjørene og hundespanna i nærmere øyesyn, slå av en prat og spise vafler.

Kirkenes ligger så langt øst i Finnmark som du kan komme, og med et godt snøballkast treffer du Russland. Stedet har 9500 innbyggere og en historie preget av gruvedrift og smelteverksindustri, men diverse småbedrifter har nå overtatt som viktig næringsvei.


Gapahuk og bål på sjekkpunktet

Grenselandmuseet i Kirkenes er selve senteret for sjekkpunktet i Kirkenes. I et travelt døgn står muséets ansatte på hodet for å gjøre dette til et bra sted for både kjørere og publikum.

-Vi har ansatt døgnvakter og flytta ut av kontorer, og vi gjør det med glede, sier leder for Sørvaranger museum Silja Støyva Arvola (Grenselandmuseumet)

-Samarbeidet med Finnmarksløpet er spennende og viktig. Løpet setter fokus på bruk av naturen på en ny og positiv måte og er slik med på å bygge opp under det moderne Finnmark, sier Arvola.

Inne på sjekkpunktet er det åpen kafé, ute er det reinfeller til å sitte på og hvit snø med solskinn. Folk i alle aldre ser ut til å trives.

Matilde og Rebekka fra friluftsavdelingen i Kirkenes Barnehage tror det er minst tusen hunder som kommer hit idag for å hvile. Selv skal de ha vinterleker og bål på sjekkpunktet.

Familien Kärjä fra Finland besøker familie i Kirkenes og tar ettermiddagsturen til Finnmarksløpets sjekkpunkt. Ungene sover på kjelker og får ikke med seg moroa, men de voksne synes det er en artig opplevelse å få med seg når de er i Kirkenes.