Johansen først til Ishavet

Skrevet av: Elisabeth Andersen
Dato: 10.03.2003 09:02

Tom Frode Johansen fra Furuflaten var første mann til Ishavet under årets Finnmarksløp. Dette ble markert da han ankom Karlebotn rundt halvåtte i dag tidlig.

Johansen ble i all hast tildelt "Karlebottenmannen" før han fortsatte sin ferd mot øst. "Karlebottenmannen" er en bronsjefigur gitt av Varangerbotn Samiske Museum, som ønsker å gjøre stas på den første kjøreren som kommer til Ishavet.

- Vi synes Finnmarksløpet er en stor begivenhet som vi tidligere bare har lest om i avisen. Derfor gleder vi oss ekstra mye nå som kjørerne kommer til Øst-Finnmark også, forteller Kjersti Schanche, bestyrer ved Varangerbotn Samiske Museum til Altaposten.

"Karlebotnmannen" er en messingstatuett som gis av Varanger Samiske Museum til første spann som når Ishavet ved Varangerfjorden. Statuetten tar utgangspunkt i en liten menneskefigur av bein funnet i en 4000 år gammel hustuft i Karlebotn. Premien er satt opp for å markere at Finnmarksløpet nå passerer et av Norges rikeste kulturminneområder med kontinuerlig bosetting siden siste istid.

Foto: Roger Person