Fine forhold fra vest til øst

Skrevet av: Niels Westphal
Dato: 03.03.2005 10:12

Den siste ukas snøfall over Finnmark har gjort underverker for løypene til årets Finnmarksløp. Løypesjefene både i vestfylket, i Tana og i Øst-finnmark melder nå om nok snø og fine løyper stortsett overalt.

I Øst- Finnmark går løypa tett ut mot ishavet. Her faller det sjeldent mye snø og kommer det ned noe blir den raskt tatt av vinden fra havet. Men nå melder løypesjef Egil Isaksen om fine forhold.

- Det er kommet bra med snø de siste dagene, og det snør fortsatt, så nå ser det riktig bra ut, forteller han.

Men dette snøfallet kom i grevens tid. Egil og hans mannskaper vurderte faktisk om de måtte begynne å skuffe snø opp i sporet enkelte steder.
- Mellom Karlebotn og Neiden var det veldig lite snø og vi har banket i stykker en del stein her og der. Men nå der det mye bedre ut, sier han. Han forteller også at den mye omdiskuterte strekningen mellom Neiden og Kirkenes, som i fjor ble mye lengre enn planlagt på grunn overvann, nå er gjort kortere og rettere. Den er nå nøyaktig 12,4 mil, melder Egil.

Mye nysnø i Tana
Krister Høk er løypeansvarlig for hele Tana-området. Også her var det lite snø fram til en uke siden, og løypa mellom Levajok og Skippagurra fikk mange nye svinger på grunn av snømangel og stein i løypa. Men tett snøvær i flere dager, har gjort forholdene bedre.

- Nå har vi klart å få retta opp løype betraktelig. Det var lite snø fra før, men nå er det kommet 30-40 cm nysnø så forholdene er veldig fine, sier han.

Noen løypeomlegginger i vest
I Vest-Finnmark har det snødd tett siden før helga, og det er mer enn nok snø de aller fleste stedene. Løypesjef Reidar Pettersen lover fine forhold hele veien.
- Men blir det mye vind med så mye nysnø, så blir det skikkelig vinterforhold å handskes med for kjørene, mener Reidar. Han kan også melde om noen større endringer av løypa noen steder.

- Vi har lagt om løype først og fremst to steder. De siste to milene fra Skoganvarre til Levajok, følger den ikke lenger Levajokdalen som tidligere fordi isen på elva er veldig dårlig. I samarbeid med lokalkjente, er løypa lagt rett vest for dette dalføret istedenfor.

Vest for Karasjok har det i mange år vært problemer med veikryssningen ved Assebakte. Denne er nå en saga blott, ved at veien nå krysses ved å kjøre under brua ved Gevisjokka. Deretter følger den dalføret opp noen kilometer, før den kommer inn på den ordinære løypa.

Ellers kan jeg melde - til glede for mange - at svullisen på vei ned på Øvrevannet ved Skoganvarre, som i hvert år har plaget mange kjørere, nå ikke lengre finnes. I år er det slett og fint, forteller Reidar Pettersen.