Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 03.10.2017 12:04
Vi har passerte den andre merkedatoen i påmeldingsperioden til Finnmarksløpet 2018.
Den første er selve datoen vi starter påmelding, 15. september, den andre spennende datoen er når 30. september er passert. De aller fleste vil være registret innen 30. september for å få være med i trekning av startnummer. Normalt melder ca 80% av alle deltakere seg på innen de to første ukene, selv om hovedfristen ikke er før 30. november.
Vi tar for oss noen punkter vi mener er verdt og merke seg når det gjelder gjengen som har meldt seg på så langt.
FL-1200 – aldri hatt flere vinnerkandidater
Om lag 40 stykker har så langt meldt seg på. Av dem ser undertegnede hele 10 vinnerkandidater. Her er kort vurdering av de 10 vi snakker om. Rekkefølgen på omtalen er etter påmeldingsstidspunkt.
HVEM AV DISSE VINNER? Ø.fv. Kristian Walseth, Thomas Wærner, Petter Jahnsen, Arnt Ola Skjerve, Marit Beate Kasin
N.fv. Ola Brennodden Sunde, Sigrid Ekran, Birgitte Næss, Ralph Johannessen, Petter Karlsson.
Kristian Walseth er det største hjemmehåpet. Den unge hardhausen fra Mathisdalen blir bedre år for år og var med i teten helt til oppløpssiden i 2017.
Thomas Wærner har noe å hevne etter 2017-løpet. Han er helt klart kapabel til å være aller raskest når 1200 km skal bekjempes med langt hundespann.
Petter Jahnsen vant FL-1000 i år. Da burde det være unødvendig å bruke mer tid på å forklare hvorfor han er vinnerkandidat i 2018.
Arnt Ola Skjerve er like uberegnelig som været der han bor. Noen sesonger er han helt med i toppen, andre ikke. Han har andre og tredjeplass i denne klassen, han mangler…
Marit Beate Kasin har vært den beste totalt sett i 2016 og 2017. Det har gitt henne status som toppkjører, favorittstempel og ei Saltdalshytte verdt 550 000 kroner.
Ola Brennodden Sunde var raskest av alle i 2017 – på de tre siste etappene. Hadde Ola overvunnet stormen etter Sirbma på første forsøk, kunne han fort ha blitt yngste vinner av åpen klasse siden Bjørnar Andersen i 2004.
Petter Karlsson er en av Nordens mest ambisiøse hundekjørere. Han satser hardt på å gå helt til topps. Han vant i 2016, i tillegg vant svensken Femundløpet i 2017 og var gira på å vise verden at han kunne vinne igjen i 2017 uansett vær. Det greide han ikke.
Birgitte Næss er regjerende norgesmester i åpen klasse. En andre og to femteplasser er status etter tre starter i åpen klasse. Det må da være nok til å være vinnerkandidat.
Ralph Johannessen er den mest rutinerte vinnerkandidaten. Det er mer enn 20 år siden Ralph fullførte FL-1000 for første gang. Han har tre andreplasser og en førsteplass å se tilbake på. I de siste sesongene har han prioritert husmorferie i Alaska i mars, nå er han klar for å vise at de eldste er mest gråhår…unnskyld, BEST!
Sigrid Ekran er siste FL-deltaker som har vunnet to år på rad. Hun vant FL-1000 i 2014 og 2015. Ekran har to VM-titler i langdistanse og må finne seg i å være soleklar vinnerkandidat. Vi minner om at FL-1200 har status som NM i langdistanse åpen klasse.
Hvem takler nye 500 best?
Etter Jotka 1 er alt forandret i 2018 utgaven av Finnmarksløpet 500. Det betyr at gamle kjøreplaner går i søpla. Dette gjør løpet enda mer spennende.
Deltakere i Finnmarksløpet kan lett deles inn i ulike grupper. I 500 klassen er det klare skiller. For mange hundekjørere er 8-spann og 400 til 600 km det som gjelder. Større spann og lengre løp frister ikke. Enkelte av deltakerne har bare veldig lyst til å fullføre et Finnmarksløp. De blir kanskje bare med den ene gangen. Bucket list er vel den utenlandske betegnelsen. Så har vi de som vil til åpen klasse og som vil høste erfaring samt kvalifisere seg. I første gruppe finner vi de som bruke å sloss om topplasseringene. I FL-500 dukker det gjerne opp en og annen overraskelse. Vi har plukket ut tre kjente og en ukjent som vi tror vil hevde seg helt der oppe.
SE OPP FOR JIMMY: Jimmy Pettersson har knallsterke plasseringer i andre langdistanseløp de siste årene. Nå skal han prøve seg på Finnmarksløpet for aller første gang.
Elisabeth Edland er alltid en favoritt. Hun har så mange seire at vi rett og slett bruker å slå fast at hun er verdens beste 8-spann, langdistansekjører.
Milos Gonda er tilbake. Sloveneren vant i debutåret, 2013, men måtte bryte to år senere i sitt andre Finnmarksløp. Vi er litt spent på formen til Gondas spann.
Jimmy Pettersson framstår som en meget spennende rookie. Han har vunnet Amundsen race tre ganger og har også en sterk andreplass fra La Grande Odysse. 40-åringen fra Østersund har merkelig nok ikke konkurrert i Finnmarksløpet før, vi holder et ekstra øye med Jimmy.
Ronny Wingren er også en soleklar vinnerkandidat. Topp 10 fire år på rad, en seier og to andreplasser kan han vise til i FL-500. Finlenderen er rett og slett stabilt god.
Vi merker oss at to andre faktas i forhold til FL-500 påmeldingen så langt. Det er mange førstegangskjørere og Spania med sine ”bonusstater” er veldig godt representert.
Rekordhøy deltakelse i FL-junior
Det er en stor glede å se på oversikten over antall juniorer påmeldt så langt. Normalt har vi 3-4 på plass to uker etter påmeldingsstart. Nå har vi ni. To av dem går på hundekjørerlinja på Tana vgs, gledelig. Vi tar rett og slett ikke sjansen på å peke ut noen favoritter. Det får vi komme tilbake til senere i sesongen. Juniorklassen har også status norgesmesterskap.
OLE BLIR DEN YNGSTE: Mathias Bergmo (født 8. juli 2002) er til dags dato tidenes yngste deltaker i et Finnmarksløp. Den rekorden slår Ole Henrik Isaksen Eira (født 22. oktober 2003) dersom han gjør som planlagt, nemlig å kjøre Finnmarksløpet junior 2018.
Følge med på denne siden for oppdatert informasjon om hvem som skal delta i Finnmarksløpet 2018.