Written by: Elisabeth Bergquist
Date: 14.03.2017 23:50
Stikkene langs sporet er uvurderlige hjelpemidler for kjørerne i Finnmarksløpet. Men hvordan fungerer de?
Har du tenkt på at det er et mylder av mer eller mindre 'usynlige' oppgaver som må på plass før et Finnmarksløp kan avvikles? En av disse oppgavene er å merke hver eneste del av løypa på forsvarlig vis. Uten rett merking og skilting, ville de 118 spannene som deltar i årets løp hatt problemer med å komme seg dit de skal.
Skilt-og-stikke-verksted i garasjen til Jostein før jul. Foto: Jostein Thomassen
Det begynner allerede før jul. Da går Jostein Thomassen i garasjen og begynner å male skilt til løypene til neste års Finnmarksløp. Neongul, svart og refleks. Han går over stikkene også. Stikkene og skiltene er avgjørende for at spannene kan finne veien gjennom hele Finnmark, fra Alta til Kirkenes og tilbake.
Disse skiltene mangler refleks i hjørnene for å bli klare. De skal varsle bilister og andre om hva som skjer denne uka i mars. Foto: Jostein Thomassen.
Senere blir skiltene og merkestikkene plassert ut av de mange løypekjørerne som ferdes i løypenettet for å lage sporene som skal få hunder og kjørere trygt frem. Noen av løypene i Finnmarksløpet går langs ordinære, offentlig godkjente scooterløyper. Andre går langs løyper som blir anlagt spesielt for løpet. Det er derfor viktig at hundekjørerne følger godt med på det som er løpets egen merking – og som erfaringer både i år og tidligere viser: Det er ikke alltid enkelt å huske på når man står på sleden i times- og dagesvis, for ikke å snakke om når man blir trøtt…
Ei vanlig stikke som angir hvor løypa til Finnmarksløpet går består er laget av tre. De øverste 15 centimeterne er malt i rødt. Under der er ei ca 5 centimeter bred refleks-stripe. Nedenfor refleksstripa er hver stikke umalt og trefarget.
Den røde stikka står på høyre side, og man ser ei blå stikke litt lenger bort i høyre spor. Du kan jo gjette hvor løypa går. Foto: Ketil Fredheim
I tillegg kan stikkene ha en farget firkant festet helt øverst. Disse firkantene kan ha ei av tre farger; rød, blå eller gul. Rød firkant brukes i forbindelse med kryss og angir hvilken vei sporet/løypa fortsetter videre. Hvis ei stikke med rød firkant står på høyre side av sporet, skal hundespannet ta til høyre i krysset som kommer. Står den på venstre side av sporet, skal spannet til venstre. Et lite stykke inn på det nye sporet vil det stå ei stikke med blå firkant øverst. Blå firkant betyr at du har valgt rett i det foregående krysset. Stikkene står med ca 50 meters mellomrom.
Noen stikker har også gul firkant øverst. Disse fungerer som varslingsskilt og forteller kjørerne om at det kommer noe foran dem i sporet som de må være obs på. Det kan være en skarp sving, ei veikrysning eller andre ting som krever litt skjerpet oppmerksomhet.
- Det er derfor det er best å kjøre på natta, sier mangeåring Finnmarksløp-deltaker Stein Tage Domaas. – Da ser du refleksene veldig godt i mørket når du treffer dem med hodelykta, og du kan navigere fra stikke til stikke om du ikke ser noe annet, forteller han. På dagtid er det lettere å glemme å se etter, fordi man føler seg trygg på at man 'vet hvor man er', samtidig som man kanskje ikke alltid er like oppmerksom når man blir trøtt.
Ingen tvil om hvilken vei om hvem som skal følge denne løypa. Foto: Jostein Thomassen.
I tillegg til stikkene har man skiltingen. Finnmarksløpets skilt er malt i neongult og har sort tekst og sorte tegn. I tillegg har de solide reflekser i alle fire hjørner. På skiltene står det gjerne ofte navn på løpet man deltar i (for eksempel 'FL-500') samt ei pil som viser hvilken vei sporet går. I tillegg skiltes veikrysninger (også for bilister) tydelig med "Hundeløp pågår" og Finnmarksløpets logo.
Reglementet til Finnmarksløpet krever også at kjørerne har med seg GPS hvor sporet er lastet inn, slik at de om nødvendig kan kjøre med GPS'en som retningsviser.