Fortsatt 14 hunder i spannet.

Skrevet av: Arne Oddvar Nilsen/Foto: FML2004
Dato: 31.10.2004 11:44

Sportsstyret åpner for debatt om maks antall hunder i åpen klasse frem mot løpet i 2006, men til start i åpen klasse 1000 km i Finnmarksløpet må antallet hunder i spannet også i 2005 være mellom 9 og 14. I mål er minstetallet 6. På 500 km skal maks antallet hunder i spannet fremdeles være 8.

Leder for Sportsstyret i Finnmarksløpet, Marit Honerød Hoveid, sier at de i høst har hatt oppe til diskusjon og avstemming om de skulle åpne for ei øking av antall hunder i spannet i åpen klasse. Vedtaket for løpet i 2005 er at det blir ingen endring. Begrensingen er satt til 14 hunder som før.

- Sportsstyret vil etter løpet i 2005 på nytt ta denne saken opp til vurdering og dermed åpne for ei eventuell endring av spannstørrelsen fra 2006, sier Marit Honerød Hoveid.

Hvor mange hunder en skal tillate i spannet ut fra start i det lengste Finnmarksløpet har lenge vært en diskusjon i hundekjørermiljøet. Inntil for få år siden var makstallet 12 hunder. Flere har sett problemet med rekrutteringa av kjørere til det lengste løpet som et spørsmål ikke bare om holdninger men også om ressurser.

Hundekjøringa i Norge er ikke en profesjonell sport som over i Amerika, og det å holde mange hunder er økonomisk krevende. Man har tenkt slik at jo lavere en satte maksgrensa, jo flere ville ha råd til å satse på denne klassen. I mange av de andre store løpene, som Iditarod i Alaska, er makstallet satt til 16, - og det er et argument at man gjennom sin deltakelse i Finnmarksløpet skal få ei erfaring som på best mulig måte setter en i stand til å starte i andre store internasjonale langdistanseløp. Dette argumentet har de siste årene fått ekstra tyngde ved at mange ”Finnmarksløpskjørere” har dratt over til Amerika for å konkurrere der, og også ved den måten de norske spannene har hevda seg i konkurranse med de beste spannene i verden. Robert Sørlie, tre ganger vinner av Finnmarksløpet, vant sågar Iditarod som første ikke Amerikaner i 2003!

Saka vil også bli tatt opp til diskusjon på det faste årlige evalueringa i Sportsstyrets regi umiddelbart etter løpet i 2005.