FL-1000: Hvem gjør et stunt i natt?

Skrevet av: Trond Ørslien/Elisabeth Bergquist
Dato: 09.03.2016 22:30

Vår ekspert Trond Ørslien mener vi nå har kommet så langt ut i årets lange Finnmarksløp at man må regne med et stunt i løpet av natta.


Trond Ørslien på sjekkpunkt Kirkenes i 2009. Det året ble han nummer tre, og sammen med resultatet fra året før gjorde det at han fikk med seg ei Saltdalshytte hjem. Foto: Finnmarksløpet

Å ta et stunt innenfor langdistanse hundekjøring vil si at man kjører rett gjennom et sjekkpunkt for å dra videre til neste - man tar i praksis to etapper på rad, uten pause mellom. Det er fullt mulig og forsvarlig å gjøre det hvis hundene er i form til det, og hvis løpet i forkant er disponert riktig. Mange ganger har et stunt berget seieren for driftige kjørere.

Historien har vist oss at du i Finnmarksløpet kan lykkes med et stunt, men ikke med to. Med to stunt mister man for mye fart til at det er verdt det, og i praksis lykkes denne strategien veldig sjelden. Kunsten er altså å gjøre et stunt - og å velge tidspunktet med omhu.


Petter Karlsson kjører ut fra Varangerbotn nær halvannen time bak Ronny Frydenlund onsdag kveld. 
Foto: Geir Stian Altmann Larsen

Petter Karlsson leder årets løp. For å komme dit har han kjørt konservativt; hvilt på alle sjekkpunkter og og holdt høy fart i sporet. Jeg tipper at de som vil utfordre ham, vil ta et stunt i Sirbma. Hvem som gjør det? Det vil natta vise.

En liten vurdering av kjørerne som ser ut til å kjempe om pallen:

Birgitte Ness: Birgitte kjemper tappert, men greier ikke helt å holde samme fart som Petter Karlsson og Marit Beate Kasin. Birgitte er i tillegg nede på sju hunder og fortalte NRK tidligere i dag at lederhundene hennes har blitt satt ut i tur og orden. Hvis du prøver på et stunt med bare sju hunder igjen, er det i så fall et veldig dristig stunt!

Petter Karlsson: Svensken kjører fort og kontrollerer løpet pr nå. Han er imidlertid nede på bare åtte hunder i spannet, og grensen for å få komme over mål er å ha med minst seks hunder. Har man under seks hunder, er løpet over og man får ikke fortsette. Jeg tipper derfor at Petter velger å kjøre safe og heller klare å komme i mål.

Marit Beate Kasin: Marit får nå godt betalt for at hun prioriterte bra med hvile og forsiktig kjøring tidlig i løpet. Hun har dessuten hele 10 hunder foran sleden, og har også god fart i spannet sitt. Hun kan bli veldig farlig på sporet mot Levajok!

Ronny Frydenlund: Ronny har mest erfaring med å kjøre langt frem i feltet mot slutten. Han er i kjente omgivelser nå, og har fortsatt 10 hunder i spannet. Her kan alt skje!

Arnt Ola Skjerve: Arnt Ola har hele 13 hunder i spannet - bare én har blitt satt ut siden starten i Alta! Det er svært bra. Spannet holder høy fart i sporet, og Arnt Ola kan komme til å prøve et stunt snart for å ta inn forspranget til teten. Fire timers hvile i Varangerbotn kan holde helt til Levajok - blir det Skjerve som kjører rett gjennom Sirbma i natt?


Kenneth Nilsen på sjekkpunkt Neiden. Foto: Davina Müller

Kenneth Nilsen: Kenneth har fortsatt 10 hunder i spannet og er definitivt med i konkurransen om pallplassene. Kenneth kjørte ut fra Varangerbotn som sjettemann etter 4,5 timers hvile. Han har dessuten den fordelen at han kan vurdere sin egen strategi ut fra hva han ser at kjørerne foran gjør. Nilsen kan bli skummel gjennom natta, han også.

Det er altså hele seks spann som fortsatt er fullt med i konkurransen om pallplassene, og om gullet spesielt. Ingenting er avgjort enda, og små hendelser kan få store utslag. Et stunt kan betale seg, eller det kan bli fatalt i kampen om medaljene.

Det blir ei nervepirrende natt, så mye er sikkert!