FL-500: Teten endret i natt

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 07.03.2016 08:51

John Øivind Selmer på sjekkpunkt Levajok i morgentimene mandag. Foto: MMS

I løpet av natten har de fleste kjørerene i teten av FL-500 tatt ut nesten all obligatorisk hvile. Nå gjenstår bare de obligatoriske seks timene på Skoganvarre for stort sett alle kjørerne på topp 10 i denne klassen.

Edland kritisk
De som så NRK1s sending i går, fikk med seg at Elisabeth Edland mente at årets FL-500 er 'et helt nytt løp' i forhold til tidligere år. Løpet er lenger, retninga er snudd og det er mye nytt å forholde seg til for dem som har kjørt løpet tidligere. Edland vant løpet i fjor, og tross den kritiske innstillinga, virker det å være nettopp hun som har taklet endringene best i år. Gjennom etappen fra Karasjok til Levajok har hun holdt suverent best fart (13,4 km/t), og hun er den eneste kjøreren som har holdt seg over 13 km/t i snittfart på alle etappene hittil.

Lavere fart
Niklas Rogne, som kom først inn til Karasjok og har ledet løpet siden da, later til å tape litt fart. Fra Karasjok til Levajok holdt spannet hans 'bare' 12 km/t mot Edlands 13,4. Forskjellen er ikke all verden i seg selv, men når man kjører i mange timer, gir fartsdifferansen utslag på avstanden mellom kjørerne. Også flere av de andre tetkjørerne har nedadgående fartskurve. Fortsetter denne utviklinga, kan Edland ta igjen både Niklas Rogne og de andre fire som ligger foran henne i sporet.

Ideelt vær
Været kan tidvis få stor innvirkning på fart og resultater i hundekjøringskonkurranser. Været på etappen mot Skoganvarre er meldt å skulle være nærmest ideelt - noen få minusgrader, 4 m/s vind og overskyet. Alt skulle dermed ligge til rette for en god dag på sporet for spannene.

Det er dessuten gledelig å se at det hittil er svært få spann som har brutt i denne klassen. Bare 6 av 80 startende spann har brutt så langt.