Self-made rookie tok sjetteplassen

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 06.03.2016 17:32

Der de fleste deltakerne i FL-junior kommer fra familier med lang tradisjon for hundekjøring, er Marit Leinan Abrahamsen (15) et hederlig unntak. Det er bare fem år siden hun og mora anskaffet de første huskyene, og 2016 er den første sesongen hun deltar i løp. Nå har hun fullført sitt første Finnmarksløp og kom i mål som nummer seks i norgesmesterskapet. Det er hun godt fornøyd med.

Marit Leinan Abrahamsen ved målgang i Alta.
Foto: Aila Boine

- Nå har jeg gledet meg skikkelig til å komme inn og se familien igjen, sa Marit etter å ha kryssa mållinja. - Det har gått fort, og de (hundene) har vært flinke. Uansett hvilken plassering jeg fikk har jeg klart å gjennomføre, og det er jeg veldig glad for, sier hun. Abrahamsen oppgir å ha sovet bare to timer underveis i løpet.

Hundene Crash, Stelpa, Sid, Mayla, Ailegas og Nallo har trukket henne de 200 kilometrene i årets FL-junior. Særlig den lille ledertispa Stelpa har imponert Marit underveis: - Da jeg ga kommandoen "venstre" ville ikke Crash høre, men lille Stelpa bare dro ham med seg mot venstre og gikk dit jeg ville. Hver gang. 

Det har ikke vært helt udramatisk underveis, viser det seg. - Jeg velta på elva en gang og sleden fikk seg en liten trøkk. Men jeg kom meg opp igjen, og det gikk bra, sier hun. Det var dog litt skummelt, ettersom det var åpent vann på elva rett ved. - På et tidspunkt trodde jeg at jeg hadde kjørt feil, for jeg så ingen foran meg. Men så kom det lys bak meg som viste seg å være Martin. Han hadde kjørt ut før meg, men hadde kjørt feil et sted og tok meg igjen nå. Jeg var på rett spor. Da holdt vi følge ei god stund, forteller Abrahamsen. På den siste etappen fra Jotka til Alta har hun ikke sett noen kjørere rundt seg.

Marit Leinan Abrahamsen med den berømte skiferplata som alle rookier får når de fullfører sitt første Finnmarksløp.
Foto: Aila Boine

En av de beste opplevelsene under årets Finnmarksløp var utvilsomt starten i Alta. - Det må ha vært sykt rått? - Jo, det var det. Og så var det så mye folk! sier Marit.

De ti hundene hjemme i kennelen trenes av Marit, mamma Siv Elin Leinan og søstra Ingrid. - Det er vel fem år siden vi fikk vår første husky, forteller Siv Elin, mor til Marit. - Da hadde jeg og jentene snakket om å begynne med hundekjøring, og det ble vi enige om å gjøre, sier hun. En blanding av å overta hunder fra andre kjørere og å ha valpekull selv har ført til at mora og de to døtrene nå har ti hunder i hundegården. - Vi har faktisk ikke betalt for en eneste hund, sier Siv Elin med et smil. Spannet som ble plukket ut blant de ti holdt til en sjetteplass i norgesmesterskapet.