Skilter for Finnmarksløpet

Skrevet av: Niels Westphal
Dato: 29.02.2016 17:11

Finnmark er et enormt fylke og Finnmarksløpet dekker store deler av fylket. Og med massevis av publikum, funksjonærer og handlere som følger løpet tett, er god skilting helt nødvendig. Takket være VG2 Transport og Logistikk ved Alta videregående skole, kan alle finne fram også i år. 

Startet før jul

Prosjektet startet før jul 2015. Da begynte elevene med grundig gjennomgang av lovverk og påbegynte oppgaver innen bla for kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Klassen har jobbet med dette i grupper, der hver gruppe skulle planlegge dette prosjektet helt ned til minste detalj. I dette prosjektet har elevene lært mye om logistikk og hvor viktig det er. 

-Vi har lært hvor viktig det er å planlegge et sånt oppdrag veldig nøye, får og sikre lønnsomhet, effektivitet og ivareta sikkerhet, helse og miljø, forteller elevene.

Lærer i praksis

Elevene mener denne måten å arbeide er veldig bra, man lærer mye mere ved å gjennomføre dette selv i praksis enn kun å planlegge det i teori. 

- Det er veldig spennende å være med på å se hvordan det man planlegger fungere i praksis. Det å få være med på et sånt prosjekt er en veldig god måte å lære på, det gir mye mere lærdom enn å kun sitte på skolebenken hele tiden. 

Mye planlegging

I forkant av prosjektet måtte det settes opp en arbeidsvarslingsplan og  risikoanalyse, den måtte vi sende til Statens Vegvesen for godkjenning, denne måtte bli godkjent for at vi skulle kunne utføre prosjektet. Vi elever måtte også ha arbeidsvarlsingskurs 0 får å kunne arbeide på og langs vei. 

- Vi la veldig stor vekt på kjøre- og hviletid, sikkert arbeid på/langs vei, daglig kontroll av kjøretøy før og under kjøring, arbeidslivet, samarbeid, løsningsorientert arbeid, planlegging, HMS-Risikovurdering og læringsutbyttet. 

Tretten times tur

Under denne turen måtte elevene samarbeide veldig mye for at alt skulle fungere, alle elever hadde sine faste arbeidsoppgaver etter oppsatt arbeidsplan. De hadde også kontroll av kjøretøyene før og under kjøring for å se at alt var sånn det sku være for å forhindre driftstans. 

De lærte også at de måtte være løsningsorienterte da det kunne oppstå situasjoner de ikke var forberedt på, som for eksempel nye skiltstolper og nye fester, da må man improvisere.

- Denne turen ga mange opplevelser. Vi lærte mye igjennom turen og spesielt hvordan det er å være ute i det virkelige arbeidsliv med en tur på ca. 13 timer (FL-500) var vi ganske slitne hele gjengen. Men vi sitter igjen med mye lærdom, forteller elevene ved VG2 Transport og Logistikk ved Alta videregående skole.