Written by: Niels Westphal
Photo: Mas Suhr Pettersen (forside)
Date: 14.03.2015 12:55
Sigrid Ekran er verdens beste hundekjører. Klokka 17:07 i ettermiddag kjørte hun i mål i Alta til en suveren seier i årets Finnmarksløp 1000 kilometer, og hun er dermed verdensmester i langdistanse hundekjøring for andre gang.
Med elleve spreke hunder foran sleden, kunne 35-åringen fra Sparbu strekke hendene i været og motta hyllesten fra et tusentalls tilskuere som tok imot vinneren midt i Alta sentrum. Sigrid Ekran er den første siden 2003 som klarer å vinne det lengste Finnmarksløpet to år på rad.
Foto: Geir Stian A. Larsen
Hun brukte 6 dager, 3 timer og 21 minutter på det 1100 kilometer lange løpet.
Se flere bilder fra målgangen her
Fantastisk prestasjon
Helt fra start i Alta for fem dager siden har Sigrid Ekran sett målbevisst og fokusert ut. Fra første meter av løpet har hun hatt raske kjøretider. Hun har jobbet strukturert og rolig på sjekkpunktene, og aldri latt seg stresse av konkurrenter, media eller publikum. Hverken sterk vind, mildvær, eller vanskelige spor har satt henne ut. Heller ikke søvnmangelen eller den vanvittige fysiske belastningen det er å gjennomføre FL-1000 har preget henne nevneverdig.
- Nå skal jeg gi hundene litt mat og stell, og så har jeg veldig lyst på en kopp kaffe, sa hun rett etter målgang.
Foto: Steinar Vik
Hun har fulgt sin egen kjøreplan hele veien. Til og med på siste sjekkpunkt, Jotka 2, kun 55 kilometer fra mål, valgte hun å hvile seg og hundene i over en time uten å la seg affiserer av at konkurrentene nærmet seg bakfra.
Foto: Dmitry Sharomov
Finnmarksløpets ekspert, Trond Ørslien er imponert over Sigrid Ekrans prestasjon, men først og fremst over hennes fantastiske arbeid med hundene.
- Det som først og fremst skiller Sigrid fra de andre i årets Finnmarksløp, er to ord: Tillit og ydmykhet i forhold hundene sine. Tillit til at de kan gjøre det hun ber dem om, og ydmykhet i måten hun behandler dem på, mener han.
Jevnt løp
Sigrid Ekran kom til mål med hele 11 hunder i spannet. Det vitner om at hun har tatt seg fantastisk godt av hundene underveis og aldri falt for fristelsen til å kjøre hundene for hardt. Kjøretidene er bemerkelsesverdig stabile, og det er kun midtveis i løpet til sjekkpunktene Neiden 1, Kirkenes og Ellentjern at hun har latt spannet øke farten.
Foto: Steinar Vik
Det var inn til sjekkpunkt Ellentjern i Pasvik at hun for første gang tok teten i løpet. Med unntak av et noen få timer mellom Varangerbotn og Sirbma, da Birgitte Næss Wærner forsøkte å presse Sigrid ved å kjøre rett gjennom sjekkpunktet og ta ledelsen en stund, og ut fra Sirmba, da Kjell Brennodden gjorde det samme, var hun først i sporet hele veien til mål i Alta. At gjennomsnittsfarten de siste 300 kilometerne er av løpet er omtrent de samme som gjennom de første 300, vitner om et ekstremt godt disponert løp og en kjører med meget god kontroll.
- Det har vært et drømmeløp, særlig nå på slutten når jeg til og med hadde tid til å hvile på Jotka, til til å vanne hundene godt og drikke en kopp kaffe på fjellstua, smiler hun.
Vind og vær
Som i fjor ble Finnmarksløpet preget av mildvær og vind. Allerede på det første strekket ut fra starten i Alta lørdag 7. mars, blåste det friskt, med snøfokk og dårlig sikt som resultat. Da kjørerne kom til fjellpartiet mellom Sirbma og Levajok fem dager senere var det enda verre, med sterk kuling, stålis og løssnø. Flere opplevde uhell i den sterke vinden, men Ekran klarte seg også gjennom denne prøvelsen uten større problemer.
Foto: Dmitry Sharomov
Sigrid og hennes pelskledte hunder har måttet takle mange varmegrader, sterk sol, tette snøbyger og dårlige spor på grunn av mildvær. Men de har også fått oppleve noen kjølige, stjerneklare vinternetter, nordlys og vakre solopp- og nedganger. Årets Finnmarksløp har inneholdt det meste - som vanlig.
- Jeg har veldig veldig gode stormhunder som bare synes det er morsomt når skjer litt. Da jeg stoppet for å fjerne snø og is fra hundenes øyne, var de så ville for å komme videre at ankeret løsna og jeg hang etter sleden. De liker når det skjer noe, sa hun.
Vinner Saltdalshytta
Som vinner av Finnmarksløpet 2015 er Sigrid Ekran verdensmester og mottar gullmedaljen under seierssermonien lørdag formiddag. Sammen med medaljen vinner hun 70 000 kroner og en Polaris Sportsman 570 4x4 UTE EU-traktor m/servo. Verdien er 110 000 kroner. I tillegg er hun en soleklar vinner av en Saltdalshytte til en verdi av 540 000 kroner, som går til sammenlagtvinneren i 2014 og 2015. Med seier begge årene, var det ingen tvil om at hytta går til Ekran.
På spørsmål om hvor hun skal sette opp hytta, kom svaret raskt fra Sigrid Ekran: - Det må vel bli her oppe (les:Finnmark)! Det brakte naturlig nok stor jubel fra de minst tusen fremmøtte i Alta sentrum.
Foto: Øyvind Nordal Næss
Etter nesten fem døgn på sleden kan trolig også overnatting i suite, inkludert tre retters middag på Rica Alta hotell, være en velkommen premie. I likhet med de to andre på pallen, får vinneren også en premie fra Daniela Salathe, Arctic glasstudio og diplom fra Finnmarksløpet.
Rutinert hundekjører
Til tross at hun i fjor var den tredje yngste vinneren noensinne av Finnmarksløpet 1000 km, er Sigrid Ekran en svært rutinert hundekjører. Hun har deltatt i Finnmarksløpet flere ganger og alltid kjørt inn blant de ti beste. 2. plassen i 2011 var beste plassering før fjorårets løp. Hun har også deltatt tre ganger i Iditarod i Alaska, og var beste førstegangskjører der i 2007. I 2010 vant hun Femundløpet 600 og ble norgesmester i langdistanse hundekjøring. Året etter vant hun igjen samme løp, og denne gang ble hun også verdensmester. Ekran regnes som svært dyktig til å ta vare på hundene sine i løp, og fikk prisen for beste hundestell i Finnmarksløpet både i 2011 og i 2013.
Som hun sa da hun kom i mål:
- Jeg har kjørt etter en slags plan, men først og fremst kjørt et løp som har passet til spannets evne. Det har gått jevnt hele veien, og det har passet dem bra. Både de som er med til mål, og de som måtte gå ut underveis. Alle er en del av teamet, sier hun.
Eventyrer
Sigrid Ekran er ikke bare hundekjører, hun også en eventyrer og har deltatt i flere polarekspedisjoner. Hun har blant annet gått Grønlandsisen fra øst til vest sammen med Bengt Rotmo i 2013, mens hun i 2008 deltok på den 60 dager lange Ellesmere Island-ekspedisjonen med hundesleder på sjøisen. I årene 2004-2008 bodde hun i Alaska og det var i løpet av oppholdet der hun startet med hundekjøring for alvor. Sigrid har en bachelorgrad fra høgskolen i Hedmark, og en Master fra Universitet i Alaska Fairbanks UAF.
Foto: Steinar Vik