FL-1000: Effektiv Ekran på Neiden 2

Skrevet av: Fredrik Ljone Holst
Dato: 11.03.2015 06:39

Når et spann kommer inn til sjekkpunkt, er det en lang rekke små og store oppgaver som skal utføres, og hver kjører har sin metode. Hver og en av dem er en liten studie verdt.


Sigrid Ekran jobber egffektivt på sjekkpunktene. Foto: Dmitry Sharomov

Sigrid Ekran er intet unntak, der hun kommer inn til Neiden 2 like etter klokken 4 onsdag morgen, mens det første hintet om en ny dag så smått begynner å lyse opp himmelen i øst. Hun får den beste "parkeringsplassen" på sjekkpunktet og går umiddelbart i gang med oppgavene. Hun småløper langs spannet for hver ny oppgave og jobber raskt, men ser likevel aldri ut til å ha hastverk.

Mange hunder å stelle

En av de første oppgavene er å få av sokker, hekte av bakliner og legge ut halm. Parallelt med at veterinærene gjør sin jobb, får alle i teamet en dose omsorg og stell fra Sigrid. Hun har fortsatt 13 hunder med seg etter å ha satt ut én hund på Ellentjern. Det er rekord så langt i løpet. Forkokeren settes i gang, og mens rødspriten brenner lystig og varmer vannet, får hundene også hjelp til å holde varmen. En ny sekk fra depotet åpnes og alle får på seg dekken før de legger seg tilbake på halmen.


Foto: Sigrid Ekran steller med en hund på sjekkpunkt Ellentjern tirsdag kveld. Foto: Øyvind N. Næss.

Hele tiden utføres oppgavene med en rutine og et tempo som er en mester verdig. Skal Sigrid bli den første som forsvarer FL-1000-tittelen og vinner den lengste distansen to år på rad?

Ledet også i fjor 

Når løperne kommer til Neiden, har de lagt 657 kilometer bak seg. Det er fortsatt drøyt 44 mil og rundt to døgn igjen før vinneren passerer målstreken i Alta. Sigrid leder med 50 minutter på de to neste kjørerne, Kjell Brennodden og Birgitte Næss Wærner, men Kjell har holdt høyere fart enn de to andre i sporet fra Ellentjern. 


For ett år siden var Sigrid også først til Neiden 2, og da var luken ned til andreplassen snaut 40 minutter. Fasiten kjenner vi: Sigrid var aldri dårligere enn nummer tre etter Neiden, og på de fleste sjekkpunktene - og i mål - var hun nummer 1. De nærmeste dagene vil vise om oppskriften og resultatet blir det samme i år.