Fokus: Hundevelferd

Written by: Tor Mikkelsen
Photo: Steinar Vik
Date: 09.03.2015 09:03

Sjefsveterinær Hanna Fredriksen har jobbet for Finnmarksløpet i flere år. For en veterinær er ingenting viktigere enn at dyrevelferden ivaretas. Hanna og hennes store team har lang erfaring på dette området, og forbedringer skjer fra år til år. Blant annet har de siste års samarbeid med Mattilsynet bidratt til mye positivt og en utvikling i riktig retning.
- Hundevelferd er hele tiden i vårt fokus, sier sjefsveterinær Hanna Fredriksen. 

Veterinær i arbeid, Finnmarksløpet 2015                                                          Foto: Steinar Vik
 

- Men det største ansvaret hviler på kjørerne selv, ved at de stiller med godt trente hunder og har et våkent øye for hver enkelt hund under hele løpet. Det er helt sentralt at samtlige kjørere tar dette ansvaret, påpeker hun.

Det stilles mange krav fra ulike hold til et løp som dette. Derfor har Finnmarksløpet etablert et kompetent veterinærteam som stiller opp hvert år for å arbeide for at dyrevelferden ivaretas.
- Vi sjekker hundene før løpet, underveis i løpet, utfører forløpende vurderinger, svarer på spørsmål og behandler om det er nødvendig, forklarer hun.

Det er ikke noen overraskelse at enkelte hunder blir syke. Beklageligvis har det også skjedd at kjørere har mistet en hund. Det er ikke nødvendigvis et resultat av dårlig dyrevelferd. Statistisk sett er slike hendelser sannsynlige uansett hvor strengt regime arrangøren gjennomfører for hundevelferden. For kjørerne er dette alltid leit og traumatisk.

- Løpet og veterinærene går alltid inn i slike hendelser i ettertid både for å finne årsaker og kunne lære noe for seinere løp, forteller hun.

Hanna Fredriksen vurderer årets Finnmarksløp slik:
- Vårt fokus er tett oppfølging av hundene både før og under løpet. Alle har vært gjennom en presjekk før start. I år er det mange flotte spann med hunder i godt hold. Vi registrerer foreløpig lite slitasje på ledd og lignende. På FL-500 har det vært lite fokksnø og løse spor. Derfor er det foreløpig lite slitasje. Det har vært noe vind fra siden, så enkelte hunder trenger litt medisinsk oppfølging med salve på øynene. Dette er vi spesielt oppmerksomme på. Våre rutiner er nå gode både i det praktiske hundearbeidet og med dokumentasjonen. Hver kjører har en veterinærbok som følger kjører og hund gjennom hele løpet – et ”resjekksystem”. Vi følger altså hver hund fra sjekkpunkt til sjekkpunkt og medisinerer ved behov. Dette fordrer en formidabel arbeidsinnsats, men er mulig å gjennomføre med 24 veterinærer, fire nyutdannede/sisteårsstudenter og en fornuftig logistikk. Alle sjekkpunkt skal være dekket.

Vårt fokus er: hundevelferd.

Thomas Wærner i samtale med veterinær 2012                                                       Foto: Mina Sveen