Finnmarksløpet 2014

Written by: Trond Anton Andersen
Date: 07.05.2014 10:58

Lørdag 15. mars kl 23:50 passerte Per Weddegjerde målstreken som siste spann, han satte et verdig punktum for Finnmarksløpet 2014. Ett av de tøffeste Finnmarksløp noensinne.

Vi i administrasjonen har fått hvilepuls, det er tid for en aldri så liten refleksjon.

La oss ta det enkleste og mest nærliggende først. Tre hundekjørere kan med rette si at de har vunnet Finnmarksløpet i 2014. Selv om Sigrid Ekran naturlig nok får mest oppmerksomhet, er det to andre som også var best.

Erik
Årets første vinner kjørte inn gågata i Alta kl. 15:24, søndag 9. mars. Erik Loftsgård fra Hallingen hundekøyrarlag var hakket hvassere enn sine tre konkurrenter. Det var et stort øyeblikk å se seks spreke hunder og en lykkelig ung hundekjører bli historisk denne søndagen. Verdens første vinner av FL-junior. Selv om det var Erik som vant, er det uproblematisk å kåre alle disse ungdommene til vinnere. Det ble et mønsterløp. Mentor og rennleder, Jan Navjord, var full av lovord. Evalueringsmøtet framstod aller mest som en takketaleseanse. Dette løpet er kommet for å bli.

 
VINNER AV FL-JUNIOR: Erik Loftsgård. Foto: Morten Broks 

Ronny
I 500 klassen ble det, for tredje år på rad, en utenlandsk vinner. Ronny Wingren var rett og slett litt raskere enn konkurrentene. To rutinerte damer gav han kamp til døra, men det holdt helt inn for Wingren junior. Nå har far og sønn Wingren (Ole og Ronny) en seier hver i 500 klassen. Ronny Wingren dro fra Alta med 32 000 premiekroner og en Polaris ATV verdt 90 000 kroner. Det var 73 deltakere i denne klassen, 44 fullførte.

 
VINNER FL-500: Ronny Wingren. Foto: Kjersti Madeleine Godin 

Sigrid
Alle gode ting er fem for Sigrid Ekran. Hun har satt sitt preg på de fire foregående Finnmarksløp, men har aldri lyktes å gå helt til topps. I 2014 gjorde hun det med bravur. 1 time og 52 minutter foran nummer to. En solid seier til damen som kjører for Innherred trekk- og brukshundklubb. Samme klubb kan selvsagt også skryte over å ha norgesmesteren i langdistanse åpen klasse. Sigrid Ekran vant 68 000 kroner, en Polaris ATV verdt 115 000, og selvsagt - NM-gull. 54 deltakere dro ut fra gågata lørdag 8. mars, 19 av dem fullførte. Mer om det lengre ned i artikkelen.

 

VINNER FL-1000: Sigrid Ekran. Foto: Zbigniew Wantuch 

Jorun
Erik, Ronny og Sigrid er FL-vinnere. Jorun ble FL-trøbbel. Skikkelig dårlig vær får som kjent et navn nå for tiden. Jorun var behørig varslet. - Sterk storm fra vest i Troms og Finnmark lørdag kveld, lød varslet vi forholdt oss til. Først så det ut til at det var mer storm i vannglass enn i virkeligheten. 500 kjørerne kom til sjekkpunkt Jergul med gode kjøretider. Alle juniorer kjørte også greit over til Suossjavri. Lenge så det ut som om 1000 kjørere skulle komme seg over til Skoganvarre, men så viste Jorun muskler. I løpet av minutter kunne vi se at prikkene som representerer FL-1000 kjørere på GPS-kartet ca 20 km før Skoganvarre, bare ble stående. Tross iherdige trykk på oppdateringsknappen stod kjørerne helt i ro. Det dreide seg om 12-14 kjørere. De som kjørte saktest eller hadde sent startnummer. De bakerste i 1000 klassen. En av dem var også langt ut fra sporet, ingen ringere enn Roger Dahl, mannen som har kjørt Finnmarksløpet flest ganger. For noen av de som ble værfast var det bare irriterende. De måtte tidlig innse at de hadde uflaks, og at kampen om seier var tapt allerede her. For andre ble det dramatisk. En av de som ble stående, ba om hjelp, hjelp til å bli hentet ned. Det ble han. Det er på sinn plass og gi skryt til løype- og hjelpemannskapene som dro ut i stormen for å hjelpe kjøreren. Ros skal også gis kjørere som hjalp de som nok fikk seg et sjokk da Jorun raste som verst. Også på neste etappe la hun en vindfull hånd over spannene som kjempet seg fram mot Levajok. For 500 kjørere som valgte å dra tidlig ut fra Jergul mot Karasjok ble det også heftig. Taisto Torneus meddelte at vinden ved flere anledninger ”tok” hele spannet. Heldigvis gikk det bra, også denne gang.

 
JORUN: Dette bildet ble tatt mange timer før Jorun virkelig satte inn støtet. Foto: Kjell O. Brun. 

 

Støvler
Etter at Jorun var tom for pust preget et navnløst fenomen løpet. Mildvær. Regn og plussgrader er ikke idealføre for hundekjøring. For mange hunder og kjørere ble det rett og slett for tøft. En tung start med uvær og påfølgende dager med mildvær, gjorde at mange valgte å bryte løpet. Selvsagt trist, men været kan man lite gjøre med. Vi synes derimot det er fint å se at hundekjørere velger å innse sine egne og hundenes begrensning. Selv om det er surt å havne med rødt kryss på resultatlista, er det ofte en klok avgjørelse som ligger bak. Det kommer flere Finnmarksløp. Rutinerte Dag Torulf Olsen sa det ganske beskrivende til fd.no. – Da jeg kom til Kirkenes måtte jeg kjøpe meg gummistøvler, det hadde jeg aldri trodd!
 

VÅTT: Fra etappen Kirkenes - Neiden 2, hentet fra gopro kamera på sleden til Arnt Ola Skjerve. 

Herlig gjeng
Nå for det rekke med vær- og førevansker. Det ble en fantastisk løp. Alle vi som jobber i Finnmarksløpet har møtt smil og skulderklapp i lange baner under og etter løpet. Folket elsker Finnmarksløpet. Vi elsker jobben med å arrangere det, og mye tyder på at dette arrangementet vil bli enda mer elsket inn i fremtiden. Det er en herlig gjeng som står på startstreken. Både de som trekker sleden, de som kjører den, og de som handler sledekjørerne.

STORT SMIL: En av mange smilende kjørere ut gågata. Eileen Strøm. Foto: Anne Riebelova. 

Helter med muskler
Det er hundene som er løpets største helter, det er disse firbentes muskler det handler om. Å se båndet mellom kjørere og hunder er vel det nærmeste vi kommer definisjonen på det aller helligste i Finnmarksløpet. Dessverre leser ikke hunder denne artikkelen. Men kanskje blir den lest av noen frivillige. Og det er de vi ønsker å takke til slutt. Også de frivillige har måttet bruke ekstra muskelkraft i år. Det er har vært et løp med langt flere utfordringer enn normalen. Vi er uendelig glad for at dere står på for Finnmarksløpet. Tusen takk.

 

STERKE BÅND: Ronny Frydenlund med en av sine beste venner. Foto: Geir Stian A. Larsen

 

Lenker til gode minner
NRK hadde sju sendinger på NRK1 fra Finnmarksløpet. Gjennomsnittlig antall seere = 388 000 og seerandelen har et snitt på 34 %. Fenomenalt.
TV2s serie ”Vårt lille land” portretterte #3 i FL-1000, Ronny Frydenlund. Programmet hadde 350 000 seere.
Vår egen nett-tv – mange filmsnutter fra årets Finnmarksløp
Her kan du se vår egen dokumentar om amerikaneren Hugh Neff som kjørte løpet i 2013.
Finnmark Dagblad har også laget mye godt Finnmarksløpsstoff.
Vårt lokale mediehus, Altaposten, har mange nettartikler. Du kan blant annet bli med på første etappe sett fra et actionkamera på sleden til Ole Ch. Uglebakken.