FL-1000:- Dette kan bli den tøffeste turen vi har hatt

Written by: Vemund S. Finstad og Niels Westphal
Photo: Alexandra Nemeth
Date: 13.03.2014 21:27

Harald Tunheim har vunnet Finnmarksløpet fem ganger og har mange pallplasser i tillegg. 55-åringen, som er bosatt i Alta, er allerede en av de aller største i Finnmarksløpets historie. Nå kjemper han om enda en medalje til samlingen. I år står det også om en plass på NM-pallen. Men med et værvarsel som ikke lover godt, og med svært tett snødrev i Karasjok, er Tunheim klar på at han og de andre kjørene trolig må hente fram all sin erfaring for å klare seg ute i naturen.

- Dette kan bli den tøffeste turen vi har hatt, et rent marathon, sier Tunheim en times tid før han setter ut fra sjekkpunktet. Han håper løypa er skikkelig merket med reflekser på stikkene. - Hvis det ikke er det ser vi ingen ting. og da kan det bli tøft.

Han mener det å snakke om seier i et slikt vær er helt uvesentlig, og at det nå er snakk om å klare seg.

- Det er en liten mulighet for at jeg klarer topp tre, og man vil naturligvis komme så høyt opp som mulig. Men nå er også godt kameratskap viktig, sier han, og hinter til at det kan bli aktuelt å snakke med konkurrentene for å komme frem til Alta.

 
LANG NATT: Tunheim er klar for en tøff natt hjemover

- Jentene (Sigrid og Birgitte) kan få problemer i dette været. Det blir garantert tøft!

Møtte veggen

Tunheim setter ut fra Karasjok med sju hunder i spannet, som ifølge ham er trøtte og slitne, og sier det betyr veldig mye jobb for hans del. - Jeg må sparke over til Alta. Sju hunder klarer ikke å trekke meg, men jeg har trent meg opp på veien hit fra Levajok, sier Tunheim spøkefullt. 

Sigrid Ekran økte ledelsen på Tunheim og resten av teten på etappen fra Levajok til Karasjok. Tunheim applauderer innsatsen: - Hun klarte å holde trykket oppe, Vi møtte nærmest veggen.

Ifølge ham er mye løssnø en fordel for kvinnene i tetsjiktet. - Vi gutter er tunge, men sånn er det. Det er fordeler og ulemper ved begge kjønn.

Lærer på Øytun

Harald er til daglig lærer på Øytun folkehøgskole i Alta. På hundekjørerlinja, selvfølgelig. Hundene hans trenes både av ham selv og av elevene på skolen, og elevene hans er viktige frivillige under Finnmarksløpet hvert eneste år. I tillegg til Finnmarksløpet har Tunheim deltatt tre ganger i Iditarod med gode plasseringer, og i en rekke andre løp. 

Før årets løp fortalte Harald til NRK om de mange tøffe årene han og familien har hatt på grunn av konas kreftsykdom, og om hvordan hundekjøringen har hjulpet både han selv og familien i den vanskelige tiden. - Finnmarksløpet er et friminutt fra alvorlig sykdom i familen. Løpet gir meg krefter til å stå i vår situasjon, fortalte han til NRK.

Les saken og hør ntervjuet her

Følg løpet i vår gps-tracking