Studenter i jobb under Finnmarksløpet

Skrevet av: Finnmarksløpet
Dato: 13.03.2014 13:19

Både ansatte og studenter ved UiT Norges arktiske universitet er i sving under Finnmarksløpet. Studentene samler arbeidspraksis og studiepoeng. De ansatte samler inn forskningsdata.

Ettersom UiT er en viktig utviklingsaktør i Norge og i nordområdene har de i mange år vært med på laget når vinterens store høydepunkt arrangeres. Både ansatte og studenter engasjerer seg i konkurransen.  UiT Norges arktiske universitet og Finnmarksløpet har mange likheter. Begge spiller på lag med omgivelsene og naturen. Det handler også om kvalitet, utnytte beliggenheten i nord, kompetanse og formidle kunnskap og å skape engasjement.

Studentene ved Arktisk friluftsliv har ansvaret for å administrere og drive sjekkpunktet i Levajok. De tar seg av all rigging, drift og opprydning på sjekkpunktet, sammen med sjekkpunktleder.


Foto: Anna Riebelova

Her får de praksis med planlegging og organisering av et sjekkpunkt, dyrevelferd, praktisk arbeid ute med handling av bikkjer, rigging av sjekkpunkt, merking, hogge hull i isen, melde tider osv. I etterkant av løpet skal de lage en nettside om hundekjøring der de presenterer sine refleksjoner om hundekjøring, hunder og friluftsliv og idrett i et hundekjørerperspektiv.  

Enkelte studenter er også assistenter for Teknisk delegert fra Norges hundekjørerforbund (TD) og for Rennleder. Disse studentene er med rundt på alle sjekkpunktene, og deres praksis går stort sett ut på å sette seg inn i reglementet for et så stort hundeløp og hjelpe til å håndheve reglementet. Disse studentene får sett hele løpet og alle sjekkpunktene så denne praksisen er ganske eksklusiv.

Som i fjor, vil de også dele ut Handlerprisen på vegne av universitetet. Denne går til den handleren som har bemerket seg under årets løp.

Rock `n Roll Entrepreneurs-studentene  arrangerer Mushers pub fredag den 14. mars på Studenthuset City spiseri. Studentene har ansvaret for å planlegge og drifte puben, som er et tilbud for alle.  I tillegg skal studentene drive kafé fra mandag 10. mars til fredag 14. mars - også det på Studenthuset City spiseri.

Samler inn data under løpet

Ved UiT foregår det flere forskningsprosjekt knyttet til hundekjøring, både som idrett og reiselivsfenomen. Tor Oskar Thomassen og Rune Waaler har i 2013 og 2014 drevet motivasjonsforskning og livsstilforskning rettet mot hundekjørere som deltar i Finnmarksløpet og Femundløpet. Under årets Finnmarksløp vil de samle inn mer data i forbindelse med registrering tirsdag, onsdag og torsdag. Alle hundekjørere inviteres til å fylle ut spørreskjema.

Nytt studium knytter UiT enda nærmere Finnmarksløpet
I 2015 vil universitetet også tilby hundekjøring som et eget studium som gir 10 studiepoeng og starter opp studieåret 2014/15. Emnet hundekjøring blir en del av bachelorutdanningen i Arktisk friluftsliv. Samtidig vil emnet være samlingsbasert og åpent for enhver som har visse forkunnskaper i friluftsliv. I den forbindelse vil UiT utvide sitt samarbeid med Finnmarksløpet

UiT Norges arktiske universitet ønsker til lykke med årets arrangement - måtte de beste hundene og hundekjøreren vinne, og alle rundt få en opplevelse for livet.



HOPPENDE KLAR Student fra UiT i aksjon ved sjekkpunt Levajok. Foto: Kjell O. Brun