FL-1000: Jan Vidar Dahle har brutt løpet

Skrevet av: Vemund S. Finstad
Foto: Vemund S. Finstad
Dato: 11.03.2014 04:19

Jan Vidar Dahle har deltatt flere ganger før i Finnmarksløpet og hadde håpet at dette kunne være året da han skulle være med å kjempe i teten i FL-1000. Dessverre ble det ikke slik.

ENDELIG FREMME I TANA. Foto: Vemund S. Finstad

Veldig skuffet

- Det er klart det er veldig skuffende. Selv det å fullføre ville være ambisiøst, sier Dahle når han endelig er fremme ved sjekkpunkt Tana etter å ha ligget ute i et halvt døgn.

- Jeg har ligget 12 timer i en gamme på fjellet. Jeg har hatt store problemer med bikkjene. De spiser ikke, kaster opp og har diaré. Jeg kom hit for å konkurrere, men nå blir det ikke slik, sier han.

Sterk opplevelse

Dahle hadde kun åtte friske hunder igjen i spannet ved ankomst til Tana i går kveld og vurderte allerede mandag formiddag å trekke seg fra løpet.

- Det så mørkt ved ankomst til sjekkpunktet, men jeg har lært at man ikke skal bestemme seg for noe før man har sovet på det. -Avgjørelsen om å bryte løpet ble først tatt etter at at jeg hadde hvilt litt, sier Dahle.

På tross av motgang kan hundekjøreren fortelle om flotte opplevelser under Finnmarksløpet.

- Vi er utrolig priviligerte som får holde på med dette. På fjellet sov jeg sammen med hundene om natten, med de rundt meg i en bylt, som en klump. Det var en veldig sterk opplevelse, sier han.

Må jobbe hardere i varmen

Været har vært langt fra ideelt for langdistansehundeløp hittil i FL-1000. Varme temperaturer har gitt mange førere problemer med hunder som er avlet for å leve og fungere under lave temperaturer.

- Været kan ha gjort at noen hunder har måttet jobbe hardere, sier veterinær i FL-1000 Jorge Luque.

Han sier førere i Finnmarksløpet hittil ikke totalt sett har hatt unormale problemer, og at man er flinke til å rydde på sjekkpunktene for å unngå smitte mellom hunder. Enkelte har spekulert i at varmere vær betyr større smittefare i løypa, men dette tilbakevises av Luque.

- Det må være nærkontakt ved smitte. Men hundene fungerer bedre fysiologisk sett i kulde. Dette været er ok, men hundene hadde vært piggere med lavere temperaturer, sier han.