Ikke som 16-åringer flest

Hvilke andre 16-åringer i Norge kan si at deres to største lidenskaper i livet er hundekjøring og volleyball? Kanskje bare denne.

Skrevet av: Vemund Sveen Finstad
Foto: Geir Stian A. Larsen
Dato: 07.03.2014 18:16

Hvilke andre 16-åringer i Norge kan si at deres to største lidenskaper i livet er hundekjøring og volleyball? Kanskje bare denne.

Med sine 16 år er Anette Børve Hernes fra Eidfjord i Hardanger svært ung sammenlignet med de aller fleste andre som deltar i Finnmarksløpet 2014. Men sammen med tre andre utøvere stiller hun lørdag til start i FL-junior, som i år arrangeres for første gang. Og videregåendeeleven er spent på hva Finnmarksløpet har å by på.

- Det blir spennende med noe nytt. Det er mye trening, mat og utstyr som må på plass før et slikt løp, men vi er nye i gamet og tar det som en ferie, sier 16-åringen mens hun smiler lurt og titter ned på handler Jarle Oppheims topptrente hunder som hun har lånt for anledningen.

Hundekjøring "i blodet"

Børve Hernes har et godt team med seg under årets Finnmarksløp, som hun deltar i for første gang. Både bror Jostein, han selv en ivrig ung hundekjører, og faren Alf-Einar som har drevet med hund i nærmere 30 år, er blant de som er med som handlere for Anette. Og pappa Alf-Einar er forsiktig optimist på vegne av sin datter.

- Det kan bli bra, sier han. Vi håper at været og hundene går hennes vei. Hun har vist at hun kan, er vant til å være på fjellet og flink til å takle det meste.

Til opplysning er Anette Børve Hernes nybakt Norgesmester som vinner av Femundløpet Junior, og av flere utnevnt til storfavoritt for å gå av med seieren i årets juniorversjon av Finnmarksløpet. Jenta kjørte også Hallingen og Gausdal Marathon i fjor, og kommer dermed godt forberedt.

- Vi var på treningstur på onsdag og det er hardt og raskt spor, sier hovedpersonen selv.

Satte seg mål om å vinne underveis

Når Børve Hernes ikke kjører hund går hun blant annet på en toppidrettslinje der hun får dyrke sin andre store lidenskap innen idrett, som ikke akkurat er nært beslektet med hundekjøring.

- Jeg går på volleyballinja, sier hun og smiler. Beachvolleyball spiller jeg også, legger hun til, og ler godt over overraskede blikk fra Finnmarksløpets utsendte.

Men selv om veien er lang fra sommer, sol og baggerslag til snø, kulde og ulende bikkjer så se ikke bort i fra at Børve Hernes smasher konkurrentene ut av løypa underveis i løpet.

- I femunden fikk jeg å vinne som mål underveis i løpet. Kanskje gjør jeg det nå også, sier hun.