Pressesjefen har ordet

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 01.03.2014 19:35


Vinterens vakreste eventyr

Velkommen til vinterens vakreste eventyr. Finnmarksløpet. For 34. gang arrangeres dette hundeløpet. Hundekjørerne skal konkurrere mot seg selv, mot konkurrenter, mot lysten til å gi opp og ikke minst; mot naturkreftene.

Forsker på Finnmarksløpet
Det er nesten så man kan bli forundret. Hvordan har det seg at så mange har tid, vilje og økonomi til å stille på startstreken i Finnmarksløpet? Dette er en idrett hvor du i lavsesong bruker mer tid på hunder, enn hva en topptrent fotballspiller bruker på gressmatta i høysesongen. En idrett der noen få har sponsorer og der variablene lett kan spille deg ut på sidelinjen.
Vi har ikke svaret, men faktisk er det to vise menn som forsker på nettopp dette.

Over 140 påmeldte
For oss er det rørende å se på startlisten. Det er 60 påmeldte i den lengste klassen. I FL-500 er det over 80. Vi må ikke glemme de nye klassen, FL-junior. I verdens første utgave av Finnmarksløpet junior er fire ungdommer klar til start lørdag 8. mars. De skal kjøre 205 kilometer med seks hunder.

Hardt underlag
Ikke uventet er det vær- og føreforhold det snakkes mest om akkurat nå. Det er en knapp uke til start, vi kan fastslå at det blir harde spor dersom ikke nordvesten kommer susende med snøbyger på slep. Dette vil bety at det går fort, men risikoen for skader og høy bryteprosent ulmer. Etter to år med mye vær, vind og snø, ser det ut som om det blir et helt annet løp i 2014.
Men det er nettopp det som er langdistanse. Det å takle alle utfordringer. Kulde, mildvær, snø, regn, vind – ja uansett hva værgudene måtte finne å kaste i hode på hundespannene. Noe vi ofte liker å nevne for å illustrere hvor tøff denne idretten er, må være det faktum at ingen kjørere har vunnet løpet to år på rad siden 2002-2003.

Finnmark i fest
Selv om hundespannene er i hovedfokus, og de virkelige heltene er huskyene som drar sleden, er Finnmarksløpet mer enn et hundeløp. Fra Kirkenes i øst, til Alta i vest forbereder vi oss på folkefest. Konserter, festivaler, iskunst og fulle overnattingssteder. Det er nå det skjer, midt i mars, ikke midt i juli.

Vi er stolte av fylket vårt. Finnmarksløpet er en katalysator for reiselivet og selvfølelsen. Vi gleder oss til å hilse på kjente hundekjørere med deres hjelpere. Vi gleder oss også til å hilse på nye tilreisende, som har latt seg pirre av bilder og historier fra Vinterens Vakreste Eventyr.

 

Hvem vinner
Over 140 på startstreken, tre vinnere skal kåres. Her er noen stalltips fra presseansvarlig. I fjor nevnte jeg ni navn i samme forhåndsomtale for FL-500. Sju av disse havnet på topp 10. I 1000-klassen traff jeg på sju av 11 som ble nevnt. En av de jeg bommet på var selveste Robert Sørlie. Til og med de aller beste har ikke abonnement på topplassering, Robert ble nummer 13. Før 2014-listen vil jeg benytte anledningen til å ønske de Norske kjørerne i Iditarod lykke til. Sjansen for at en av dem kan gå helt til topps er absolutt til stede. Jeg hadde satt pengene på Robert.

Pressesjefens vinnerkandidater i FL-500
Like sikkert som at hun stiller til start, er det at Elisabeth Edland må nevnes som vinnerkandidat. Blir føret slik det er nå, favoriserer dette Elisabeth. Hun er god på gode spor, ikke så god i ruskevær og løssnø.



Elisabeth Edland i kjent driv. Foto: Geir Stian A. Larsen

Ole Sigleif Johansen har blod på tann. Dynamittgubben fra Rødberg ønsker seg ruskevær, får han det skal konkurrentene få slite med å se spannet hans bak seg. I fjor ble hans bedre halvdel, Eline Lihagen, nummer to. I år er spannet enda bedre.

Ole Wingren er en annen rakett som alltid går for øveste pallplass. I 2014 mumles det om at sønnen Ronny Wingren kjører de beste hundene. Vi tipper en med Wingren til etternavn blir å være framme i tetstriden.

Det største hjemmehåpet i 500, tror jeg blir Vidar Uglebakken. Han har trent godt, har fått en del rutine, og mener selv at dette kan bli bra hvis mye klaffer.

Jeg vil trekke fram to wildcard i FL-500. I fjor skrev jeg at Milos Gonda kunne bli den store overraskelsen, men ikke for oss. Er glad for at jeg skrev det. I år kjører Jan Slosar spannet til fjorårsvinner Gonda. Slosar har dog ikke så gode prestasjoner å se tilbake på, så toppen av pallen vil overraske. En annen førstegangskjører jeg vil se enda mer opp for er Jimmy Pettersson fra Sverige. Han har to femteplasser fra La Grande Odyssee, og har vunnet Amundsen Race to år på rad. I profilen sier han at han skal ”Försöka ta det lungt…”, det tror vi ingenting på.

Jeg hiver på noen bare ved navn. Alle disse mener jeg er potensielle topp 10 kandidater. David Wessel Johansen - Bente Levorsen - Andreas Tømmervik - Leif Wilhelmsen - Eileen Strøm- Hilde Askildt

Det er vrient å spå denne klassen. Det hender at kjørere de færreste har hørt om, har gjort mye riktig og havner høyt på listen. FL-500 er et realt kappløp, der taktikken ikke spiller inn i like stor grad som i FL-1000. Som jeg skrev i fjor, det er hyggelig å ta feil. Dukker det opp en vinner som ikke er nevnt i denne artikkelen, tar jeg av meg lua og bukker for han eller henne.

 

Pressesjefens vinnerkandidater i FL-junior

I og med at det er fire startende, kunne det vært fristende å gi en fire på topp liste. Men jeg tror vi satser litt. Anette Børve Hernes var hakket hvassere enn konkurrentene på Femundløpet, hun må finne seg i favorittstempelet. Enkelt og greit.

Et av de fineste profilbildene vi har sett. Anette Børve Hernes. Foto: Privat. 

Pressesjefens vinnerkandidater i FL-1000
Skal du mobbe meg for ikke å ha nevnt en av 2014-vinnerne i forhåndssaken, så mobb meg for 1000 klassen. Her står hovmod for fall, min påstand er at en av de som blir nevnt under vinner.

Den aller største forhåndsfavoritten heter Arnt Ola Skjerve. Et råskinn av en mann. Fysikk som superman, har like god kontakt med dyr som Tarzan og han har prestert helt i toppen i de tre siste langløpene han har kjørt. I følge han selv, har ikke treningen gått helt slik han ønsker seg. Det må føret ta skylden for. Likevel var han god under årets Femundløp, og nå slipper han å konkurrere med Ralph Johannessen og Thomas Wærner.

Arnt Ola Skjerve etter målgang i 2013, da var slagordet "Fart med bart". I år er det visnok byttet ut til, "Mer fart uten bart". Foto: Therese N. Andersen.

Han slipper ikke å konkurrere med fruen til Wærner, Birgitte Næss Wærner. Mushing Team Elkonor består av tre kjørere. Robert Sørlie, Thomas Wærner og Birgitte Næss Wærner. De har en gedigen pool av gode hunder. Førstnevnte har en plan om å vinne Iditatrod 2014, midterste kjører rundt på scooter for å observere førstnevnte. Sistnevnte derimot, hun skal kjøre sitt første Finnmarksløp. Men kvinnelige førstegangskjørere med gode hunder har gjort det helt greit før, i 2009 vant Inger Marie Haaland i sitt første forsøk. Bare for å gjøre det helt komplett, satte hun løyperekord.

I likhet med Elisabeth Edland i 500-klassen, er Harald Tunheim alltid en vinnerkandidat når han stiller til start. Haralds prestasjoner har variert de siste årene, han har kjørt hundene mindre selv denne sesongen. Heldigvis har han gode hjelpere som har rattet hans hunder inn til gode plasseringer i mindre løp.

Jeg tipper vi kommer til å se Nina Skramstad helt i tetstriden tidlig i løpet. Hun har en stigende kurve etter noen mellomår. Undertegnede er nok litt mer usikker på om Nina står løpet helt ut. Det hadde selvsagt vært moro om hun kjempet helt i toppen, helt til slutt.

Så var det selveste Lars Monsen, landets mest kjente hundekjører, men til nå – ikke den beste. Vi trenger vel ikke nevne så mye om Lars, det fleste har sikkert sett mye av han, hundene og handlerne på tv. Det man kanskje skal merke seg er føret som vi har skrevet om tidligere i artikkelen. Et løp med harde spor er ikke så fysisk anstrengende for kjøreren. Dette kan gi Lars et ekstra gir. Jeg tipper vi vil se en mer defensiv Monsen i starten av løpet, er helsa god nok, kan han klatre oppover listen mot slutten.

Neste kjører rotfester seg som en av folkets største favoritter. Ronny Frydenlund har en sterk forhistorie. Vi gir deg herved to gode tips.
1. Få med deg ”Vårt Lille Land” søndag 9. mars på TV2.
2. Denne mannen er en sterk vinnerkandidat i FL-1000.

Bildet som smeltet oss i 2013. Ronny Frydenlund sammen med datteren etter målgang. Foto: Therese N. Andersen. 

Sigrid Ekran er en veldig god hundekjører. Hun blander seg nesten alltid i tetstriden. Så langt er andreplassen i 2011 hennes beste plassering. Det har lugget litt for Sigrid i 2012 og 2013. Kanskje har hun det lille ekstra som fører henne helt til topps i 2014. Ligger Sigrid godt an halvveis i løpet, ja da skal konkurrentene få jobbe hardt og vel så det for å slå henne. Med enklere ord, hun har en meget sterk finish.

Altaværinger har måttet stole på Harald Tunheim og Roger Dahl som vinnerkandidater de siste årene. Vi ser ikke bort i fra at Steinar Kristensen kan ta ansvar for å få gullet hjem i år og årene som kommer. Det er nok mye som skal klaffe for at Steinar går helt til topps, men han er herved nevnt. Kristian Walseth kjørte en bra 1000 km i fjor. Det gikk litt på tverke i årets Femundløp, så vi er usikker, men tør ikke utelate navnet. Kristian er en kul type.

Mannen som har kjørt løpet nest flest ganger heter Arne Karlstrøm. En utrolig rutinert kjører med svært gode hunder. Kona, Marianne Skjøthaug, har flere topplasseringer med familiens atleter i 8-spanns klassen. Arne har ikke klart å følge like godt opp når distansen er 1000 km, og 14 er foran sleden. Likevel er det skummelt å utelukke Karlstrøm fra en topplassering. Skulle han gå først over målstreken, tipper jeg det kommer til å hagle gledestårer i Alta den dagen.

Så var det far sjøl, Kjell Brennodden. Hadde det vært stillferdig sjarme som lå til grunn for å vinne FL-1000, kunne alle andre bare vendt snuten hjemover med en gang. En herlig grand ”passe old” mann med andre ord. Nå viser det seg at det er helt andre kriterier som gjelder, men Kjell har mange av dem. Svært gode hunder, kløkt og ikke minst enorm rutine. Han er fortsatt i god form, men å løpe om kapp med 30-åringer er tøft når du er 65, vi må dessverre konstatere at Kjell sliter litt mer nå enn før. Det hadde vært artig om han hadde det ekstra giret i 2014.

I sitt ess. Når han kan sitte bak sleden og regulere farten akkurat slik den bør være, da er Kjell Brennodden i sitt ess. Foto: Jørn Losvar.

Den siste jeg skriver om er ingen ringere enn mr. Finnmarksløpet, Roger Dahl. Det er flere som poengterer at vi mangler Robert Sørlie, Ralph Johannessen og Thomas Wærner på startstreken. De er savnet, men glem ikke at 2011 vinneren nå er klar igjen. Rogers veier er uransakelige. Nå vil han tilbake til basic. Ingen handlerhjelp, kun en hundepasser som tar vare på hunder som blir satt ut. Han skal klare seg selv, han skal godt mulig hvile på sporet – og jeg tror han kommer til å konkurrere hardt likevel. Det snakkes om for mange uerfarne hunder i spannet. Vel, å avskrive Dahl som en vinnerkandidat er ikke klokskap i mine øyne. Vi er spent på hva han og lederhunden Prio kan få til i 2014.

 

Happy trails
Uansett hvor mange setninger jeg skriver om vinnerkandidater, de beste vinner. I mine øyne er alle som suser ut fra gågata 8. mars helter. Det er et privilegium å jobbe med og for dere.

Jeg ønsker hunder, hundekjørere, handlere, frivillige og publikum hjertelig velkommen til Finnmarksløpet 2014 – Let‘s make it the best race ever.

 

Med vennlig hilsen
Trond Anton Andersen, presse- og informasjonsansvarlig i Finnmarksløpet. Foto: Geir Stian A. Larsen