Motivasjon og livsstil

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 22.02.2014 12:12

Hva er det som får hundekjørerne til å delta på langdistanse hundeløp? Akkurat dette forsker Rune Waaler og Tor Oskar Thomassen på.


Rune Waaler (t.h) og Tor Oskar Thomassen skal innlemme hundekjørere i et større forskningsprosjekt som omhandler om idrettsutøveres psyke og motivasjon. Foto: Inger Elin Utsi/Universitetet i Tromsø - Norges Arktiske universitet, Alta.

Førstelektor Rune Waaler og førsteamanuensis Tor Oskar Thomassen ved Universitetet i Tromsø – Norges Arktiske universitet, og Knut Skjesol fra Høgskolen i Nord-Trøndelag samt Hallgeir Halvari fra Høgskolen i Buskerud samler inn data fra hundekjørere som deltar på Finnmarksløpet eller Femundløpet.

I 2013 startet vi med hundekjørere fra Finnmarksløpet og i januar 2014 Femundløpet. Nå er turen kommet til Finnmarksløpet 2014. Vi har mottatt 90 svar til nå og trenger minst 150 før dataene kan behandles statistisk.

Hensikten med undersøkelsen er å studere motivasjon for å delta i krevende idretts- og friluftsaktiviteter som Finnmarksløpet og Femundløpet. Psykologiske forhold som indre og ytre motivasjon, målsettinger, vitalitet og lidenskap for hundekjøring vil gjennom undersøkelsen bli kartlagt.  Hundekjøring som livsstilsprosjekt og identitetsutvikling gjennom hundekjøring vil også bli gjenstand for spørsmål.

- Det vi finner ut om hundekjørerne er igjen er en del av et større forskningsprosjekt som også omfatter terrengsyklister, langrennsløpere, fotballspillere og elever i aktivitetsorientert friluftsliv. Til slutt vil vi kunne sammenlikne hundekjørere med andre grupper i idrett og friluftsliv som utsetter seg for krevende og langvarige belastninger over tid, forteller de to forskerne, som håper å få flest mulig med på forskningen.

Frivillig undersøkelse

Derfor vil Tor Oskar og Rune sitte på registreringskontoret for Finnmarksløpet i åpningstidene på tirsdag 4., onsdag 5., og torsdag 6. mars. Alle kjørere inviteres til å fylle ut spørreskjema som tar omtrent 15- 20 minutter. Utfyllingen gjennomføres enkeltvis eller i smågrupper ved registreringskontoret. Nærmere orientering blir gitt da.

- Vi håper alle vil delta og bidra til å skaffe mer innsikt i mennesker psyke under deltakelse i ekstreme anstrengelser som Femundløpet eller Finnmarksløpet, sier Rune Waaler.

Det er frivillig å være med på undersøkelsen og en enkelte har mulighet til å trekke seg når som helst uten å måtte begrunne dette nærmere.
- For ordens skyld nevner vi at undersøkelsen er innrapportert til og godkjent av Personvernet for forskning, Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste. Dataene fra dette forskningsprosjektet vil bli forsvarlig behandlet jamfør med retningslinjene som finnes.

Resultater fra prosjektet vil bli publisert internasjonalt og bli presentert i korte artikler på nettsidene til Femundløpet og Finnmarksløpet i 2014, 2015 og 2016.
Resultatene vil også kunne bli gjenstand for seminarer og foredrag i tilknytning til Finnmarksløpet eller Femundløpet. Dette kan arrangeres hvis løpene ønsker å bruke oss sier Waaler