Juniorpåmelding åpnet

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 28.11.2013 09:20

Det er veldig hyggelig å kunne ønske juniorkjørere velkommen til Finnmarksløpet. I 2014 vil vi avvikle juniorklasse for aller første gang. Tanken om Finnmarksløpet junior har versert i flere år. Femundløpet har kjørt to juniorløp allerede, og tilbakemeldingene fra våre venner på Røros har vært god.

Det høres kanskje enkelt ut å arrangere en juniorklasse med 10 – 20 unge kjørere, det tror vi ikke at rennleder Rita Hallvig umiddelbart sier seg enig i.
- Noe av det som har vært mest tidkrevende, er valg av løype. Vi så lenge på muligheten for å ha start og målgang i Øst-Finnmark. Dessverre var det ikke tilgjengelige ressurser til selve løpsavviklingen. Vi har derfor besluttet å kjøre løpet i vest de første to årene, men lar døra stå på gløtt for eventuell flytting på sikt. Den andre hovedutfordringen har vært balansen mellom utfordring og sikkerhet. Det skal være krevende å kjøre langdistanseløp med hund, likevel må vi være svært oppmerksom på sikkerheten rundt unge kjørere mellom 15 og 18 år, forklarer Hallvig som har fått en god stab på plass i Alta.

- Gledelig nok, har vi fått mange rutinerte hundeløpsinteresserte til å stille frivillig opp for juniorløpet. Vi skal blant annet ha egne mentorer som følger opp deltakerne gjennom hele løpet. Veiledning, råd og kanskje litt motivering ved behov, meddeler Rita som har latt seg imponere over den positive responsen blant de forespurte. - Mange personer med erfaringer vi har bruk for, er ofte opptatt med 500 og 1000 klassen under selve løpet. Det gjør det gjerne vanskelig å rekruttere. Supert at så mange har sagt ja, slår Hallvig fast.

 

KLAR FOR FL-JUNIOR?: Helle Seiertun Bjerke har allerede kjørt Femundløpet junior, og blir mest sannsynlig klar til start i verdens første Finnmarksløpet junior. Foto: sjekkpunktet.no

VIDDELØP

FL-junior blir et skikkelig viddeløp. Starten blir sammen med 500 og 1000 klassen i Alta. Faktisk skal juniorene starte rett etter FL-500 kjørerne, før vi slipper 1000 deltakere med gjestepassasjerer ut fra gågata. Som de to andre klassene går turen først til sjekkpunkt Jotka. Her blir det en obligatorisk hvile på tre timer + tidsutjevning. Juniorløypa følger FL-500 løypa ut fra Jotka, over Iesjavri, via kontrollpunkt Mollisjok til Suosjavri. Her er det vanlig sjekkpunkt med seks timers obligatorisk hvile. De unge lovende er da ca halvveis i løpet. Løypa fra Suosjavri nordover mot Jotka 2 følger en scooterled litt lengre vest og møter sørlig løype ca 10 kilomter før Jotka 2. Det blir fire timer obligatorisk hvile på Jotka 2, før den vanlige traseen ned til målgang i Alta.

 

HIMMEL OG HELVETE

Traseen går i klassisk Finnmarksløpsterreng. Det er store viddeparti, med lavt bølgende viddelandskap, noen skogkledde partier og relativt få høydemeter. I godvær er dette drømmeturen, Finnmarksvidda på sitt beste. I sterk kulde eller snøstorm kan dette bli en skikkelig utfordring. Det har hendt mer enn én gang at hundekjørere har blitt tvunget til å legge seg på sleden å vente på bedre vær, rett og slett fordi man ikke klarer å se fra stikke til stikke.

 

SIKKERHET I HØYSETET

Selv om langdistansekjøring med hund er en idrett hvor deltakerne må kunne klare seg selv i barsk natur, og stiller krav til gode friluftslivferdigheter hos deltakere, vil Finnmarksløpet sette høy fokus på sikkerheten til juniorene. For det første må alle deltakere gjennom en juniorsamling og utvidet rookiekurs i Alta før start. Dernest vil det være fem kontrollposter i tillegg til de tre sjekkpunktene underveis. Kontrollpostene betjenes av erfarne fjellfolk, som skal sjekke at alle deltakere passerer innen rimelig tid. Det er også mulig å sette igjen hund og få hjelp på alle kontrollposter. Alle spann vil i tillegg være utrustet med GPS-trackere.

 

KUN ET DEPOT

Juniorklassen får kun depot på Suosjavri. Jotka 1 og 2 blir dermed villmarkssjekkpunkter. Kjørerne må ha med seg det de trenger helt fra start til Suosjavri. Likeså motsatt vei, ingen forsyninger på Jotka. – Det er mange kjørere som ønsker seg flere villmarkssjekkpunkter i eksisterende løp i Norge, vi kan like gjerne venne juniorene til slike med en gang, sier rennleder Rita Hallvig.

 

FEM ER NOK

Juniorkjørerne må ha minimum fem hunder ut fra start, maksimalt antall hunder er seks. Dette gjør det mer overkommelig å få på plass et team. For å få godkjent løpet, må deltakerne ha minimum fire hunder over målstreken i Alta.

Påmeldingen starter 1. desember. Vi er svært spente på hvor mange juniorer som vil melde seg på. Noen navn har kommet oss for øret allerede. Ønsket er å ha et sted mellom 10 og 15 kjørere. Viser det seg at det blir mange flere påmeldte vil vi vurdere om vi må sette et tak. Du kan følge utviklingen i antall påmeldte via vår hjemmeside.

GROVSKISSE: Her er traseén til FL-junior, grovt oppmerket. Kart fra Nord-Atlas.