FL-1000: Hugh Neff - Rookie of the Year

Skrevet av: Niels Westphal
Dato: 15.03.2013 15:05

Sjeldent har en førstegangskjører, en rookie, vært mer erfaren enn årets "Rookie of the Year" Hugh Neff. Amerikanske Neff har kjørt mer enn tyve 1000 km hundeløp og vunnet flere av dem. Senest Yukon Quest i 2012. Men Finnmarksløpet kjører han for første gang i år, og for en fantastisk debut. Sjetteplass og beste førstegangskjører i Finnmarksløpet 2013.

En stor folkemengde var møtt opp for å ta imot sympatiske Hugh. Amerikaneren kvitterte med å stille i en nokså spesiell hatt og skryte av Norge og nordmenn. 

- Naturen her er fantastisk. Det har vært en utrolig tur. Men nordmenn har et litt annet forhold til ordet flatt, flirte han og viste til at det hadde vært veldig mye bakker i Finnmarksløpet sammenlignet med mange av løpene i Alaska.

Gjennom sin innsats har Hugh Neff vist hva en virkelig god hundekjører kan klare selv uten et stort handlerteam, bobil og nitidige kjørerplaner. Hugh Neff har kjørt med to egne lederhunder og ellers hunder lånt av kjente i hundemiljøet i Norge og Sverige. Handleren er en mann i en bil. Noen plan på forhånd hadde han ikke lagt, men la planene etterhvert som løpet utviklet seg. Som Hugh selv sier.

- I just wanna be a musher

Ut fra Kirkenes, var han til og med først i sporet. Uten at han var klar over at han faktisk var det. Etterhvert har farten sunket litt og han kunne ikke følge de fem i teten. Hans møte med Finnmarksvidda i tåke og minus førti grader i natt, var tøft. Men Hugh har vært ute for sånne forhold før og fikk hundene og seg selv gjennom dette også. Etter noen timer med hvile på Jotka, har han holdt fin fart ned til mål i Alta og kjørte i mål klokken 15.40. Og hundene hans så veldig spreke og våkne ut, selv etter 1000 kilometer