THOMAS WÆRNER MED SUVEREN SEIER I FL-1000!

Skrevet av: Niels Westphal
Foto: Davina Muller og Therese N. Andersen
Dato: 15.03.2013 12:00

Thomas Wærner startet først ut fra Karasjok torsdag kveld, og så seg aldri tilbake. På de 133 kilometerne til mål i Alta var Thomas Wærner helt uimotståelig og har nærmest parkert konkurrentene. Hverken Inger-Marie Haaland eller Arnt Ola Skjerve hadde mulighet til å følge 40-åringen fra Torpa i Oppland. Til Jotka hadde han økt forspranget fra sytten til 90 minutter, og kom i mål i Alta klokken 09.04 i ensom majestet.

 

Som vinner av Finnmarksløpet 2013 vinner Thomas Wærner ATV fra Polaris til 114 000 kroner, 65 000 kroner i pengepremie, statuett og finnmarksløpsvin. Etter en iskald tur over fjellet inatt, kan han også se fram til seg middag og overnatting i suite på Rica hotell.

Før start tilhørte Thomas Wærner favorittsjiktet i årets løp. Sammen med 8-10 andre var han regnet blant dem som kunne være med å kjempe om en topplassering. Men at han skulle vinne var ikke opplagt. Wærners beste plassering i Finnmarksløpet var i 2011, da han ble nummer fem. I fjor måtte han bryte i Levajok, etter en strevsom tur under veldig tøffe forhold. Men 2013 skulle bli Thomas Wærners år.


Seiersklemmen: Thomas og Birgitte Wærner

I år har løpsopplegget hans fungert 100 prosent. På de første etappene hvilte han hundene godt. Kjørte forholdshvis raskt, men uten å være blant de aller raskeste. Allikevel hadde han fortsatt god kontakt til teten. Den lange etappen til Tana bru var tung også for Wærner og spannet hans, og valget om å ta den lange sekstentimers hvilen allerrede i Tana bru visste seg i ettertd å være det rette. 

Etter Tana har spannet sakte, men sikkert, avansert i feltet. Nummer åtte inn til Kirkenes, nummer fem til Neiden 2, seks inn til Varangerbotn og nummer fem i Sirbma. Farten var også blant de beste, uten at han utmerket seg med mye høyere fart enn de andre. Allikevel holdt han seg hele tiden i rimelig nærhet av teten. Ut fra Neiden var han 45 minutter bak Inger-Marie Haaland og noen minutter lenger bak Kristian Walseth som da ledet løpet.. Ut fra neste sjekkpunkt i Varangerbotn var avstanden økt til knappe to timer til Inger-Marie Haaland, som da var først. Men, mens konkurrentene foran kjørte rett gjennom Varangerbotn uten hvile, fikk hundene til Wærner to timer i halmen og skikkelig med mat i sola i Varangerbotn, før de fortsatte mot Sirbma. Denne hvilen  skulle vise seg å være helt avgjørende for utfallet av løpet.

For det var på de 74 tøffe kilometerne opp til Sirbma, Thomas Wærner for første gang viste hva som lå av krefter i ham og hundene hans. Med klart bestetid i tetgruppa, knappet han inn forspranget med en halvtime til både Haaland og Skjerve, og tillot seg å hvile lenger en Skjerve og nesten like lenge som Haaland. Ut fra sjekkpunktet var han 2,45 bak Haaland som fortsatt holdt teten. Også på etappen til Levajok 2 knappet han inn en halvtime til Haaland og Skjerve, og denne gang var det ikke tale om å stoppe ett sekund på sjekkpunktet. Hundene galloperte gjennom Levajok med en supergira Thomas Wærner løpende, dyttende og ropende bak sleden. Nå skulle han sette inn støtet og gjett om han gjorde.

De 85 kilometerne på Tanaelvahar har knekket mang en Finnmarksløpskjører, men Thomas Wærner hadde ingen problemer i det hele tatt. Etappen hans til Karasjok var rå. Ikke bare hentet han inn forspanget konkurrentene hadde. Han kjørte også i fra dem på elveisen og fikk 16-17 minutters forsprang inn til Kirkenes. Frykten var at han kunne ha kjørt for hardt på vei til Karasjok. Kanskje var hundene blitt for slitne til å kunne komme seg etter åtte timers obligatorisk hvile i Karasjok. Frykten var ubegrunnet. Wærner hadde full kontroll og har distansert de andre fra Karasjok til Alta. 

Det ble ikke noe spurt oppgjør om seiren i Finnmarksløpet 2013. Thomas Wærner vant en overbevisende seier.

Les mer om Thomas Wærner her.

Se flere bilder fra målgangen her (oppdateres)