Slik er etappen!

Skrevet av: Markus Leistad og Hanne Rosenberg
Dato: 16.03.2012 02:10

Etappen starter på Karasjokka oppover mot Assebakte som ligger ca. 20 km etter Karasjok. Ved Assebakte starter de bratte stigningene opp på fjellet. I disse bakkene får også kjøreren trimmet.

Oppe på toppen av stigningene flater terrenget mer mot Ravnastua. Etter Ravnastua kommer den beryktede Hundevidda. Hundevidda i godvær er en fin og fornøyelig tur. Imidlertid har det en tendens til å være både vind og snø her slik at turen fort kan gå fra fornøyelig til utfordrende (bare Spør Karl Petter Beldo som var savnet på Hundevidda i x- antall døgn i 1993 - da storm og orkan raste mens løpet gikk).

Hundevidda avsluttes med at man bikker ned til Øvre Mollisjok. Derifra går det over noen småvann frem til man kommer til Iesjavri. Dette vannet er ca. én mil langt fra man kommer ned på vannet til den andre siden. Dersom man får en whiteout er det umulig å se noe annet enn hvitt i alle retninger. Man ser ikke om man kjører oppover eller nedover. Og turen kan være nokså psykisk tøff for hundene som allerede er mentalt sliten etter et langt løp. Iesjavri kan enkelt beskrives som den største parkeringsplassen på Finnmarksløpet, både på grunn av størrelsen, og på grunn av at det er så mange spann som får parkering her.  Blandt kjørerne fleiper man med at man tar inn på Hotell Jesjavri..

Når man endelig har kommet i land etter Iesjavri møter man endelig litt bakker og steiner som man kan feste blikket på før man kommer tilbake til Jotka.

Strekninga mellom Jotka og Alta er spesiell for alle deltagerne siden de nå nærmer seg slutten på løpet. På dette tidspunktet opplever kjørerne en blandet følelse - lettelse, glede -  for snart å være i mål og samtidig vemod med tanke på at det hele snart er over.

De skal ut fra Jotka over noen vann og så mot Gamas. Deretter videre til Bollo og Sorrisniva - og videre ned på Altaelva til Aronnes. 1000 kilometer avsluttes med den bratte husmorsskolebakken fra Aronnes opp til Høgskolen og videre inn til sentrum og mål.

Så - på oppløpet spilles det Conquest of Paradise av Vangelis over høytalerne i gågata- og det er nettopp det kjørerne og hundene har gjort - erobret Finnmarksvidda i løpet av 6-7 døgn. De har hatt nærkontakt med en vinterkledd vidda. I mål venter handlere, familie, Alta'a befolkning, presse og Finnmarksløpet. Vi gratulerer med prestasjonen!