FL-1000: Først til Karasjok = seier?

Skrevet av: Tor Mikkelsen
Foto: Geir Stian Altmann Larsen
Dato: 14.03.2013 08:57

Arnt Ola Skjerve (30), Jådårens store sønn, har ennå noen kilometer igjen til Karasjok, men ikke langt bak ligger Thomas Wærner og Inger Marie Haaland.

FL-1000 har vist seg å ha noen sentrale omdreinngspunkter. Nå som spenningen og usikkerheten rundt innspurten i løpet begynner å bli tydeligere, får vi igjen en indikasjon på at løpet har tre avgjørende faser. Den første fasen er fra start og helt til Neiden 2 /Varangerbotn med lite taktikeri og mye transport. Den andre fasen er fram til Karasjok hvor enkelte kjørere oppover Tana prøver å komme med avgjørende taktiske trekk, noen overrasker , noen blir nervøse og endrer kjøreplaner i full fart. Spenningen øker betraktelig og alle vet at etter obligatorisk 8-timers hvil i Karasjok, kan mange spann vise nye takter. I 2012 fikk løperne også pålegg fra veterinærene om 4 timer obligatorisk ekstra hvile i Karasjok, og dette mente mange slo tydelig ut på resultatene. Så hvor avgjørende er det egentlig å komme først til Karasjok? Ser vi på tidsmarginene ved målgang, viser det seg at plasseringen allikevel er en usikker indikator, da det flere ganger har vært lite, helt ned til 2 minutter og flere ganger fra 20 minutter til en halvtime. I denne sammenhengen er dette bare en miniparkering, så ar alt endret.

Vi har sett litt på statistikken for å finne ut noe om sammenhengen mellom plassering inn til Karasjok og plassering i mål når vi bare ser på de tre som kom først i mål.I 2005, 2007 og 2008 var vinneren av løpet registrert inn som nr 2 i Karasjok. Alle de andre årene fra 2003 og fram til nå var vinneren også nr 1 inn til Karasjok (bortsett fra 2004 da løpet ikke var i Karasjok i følge statistikken). Så altså: hvem kommer først til Karasjok?

Inger-Marie Haaland først i mål, først til Karasjok både i 2012 og 2009.    Foto: Jørn Losvar

Roger Dahl først i mål 2011 og 2005. Nr 1 i Karasjok 2011, nr 2 i Karasjok 2005.