Slik er etappen!

Skrevet av: Lise Ottem/Monica Goin
Dato: 13.03.2013 19:56

I tillegg til å være erfaren hundekjører med flere løp bak seg, er Krister Höök Finnmarksløpets løypeansvarlig i Østfinnmark. Han stiller ikke til start i årets løp, men forteller gjerne litt om etappen mellom Sirbma og Levajok 2. 

På grunn av dårlige isforhold på Tanaelva er etappen er lagt helt om i forhold til det som er vanlig. Hele etappen er under årets løp på hele 73 km, mot 55 km når løpet følger sin vanlige trasé på elva. Fra Sirbma, som ligger ca 60 meter over havet, følger man scooterløypa i nordvestlig retning opp gjennom terrenget. Det er en del vegetasjon de første femten kilometrene, før man etter dette kommer opp mot Gurteluobbal på 260 moh, der man etterhvert kjører inn på traséen man noen dager tidligere fulgte østover mellom Levajok 1 og Tana Bru. Fra Gurteluobbal har løypa en del høydevariasjon mellom 260 og 300 meter over havet, før etappens høyeste punkt på ca 370 moh passeres ved Gaisavuolesjohka, ca 40 kilometer fra Sirbma. 


Forrige gang løypa ble lagt om fra det «normale», gikk den enda mer oppover til ca 500 moh. før den gikk nedover mot Levajok. Fra Gaisavuolesjohka går etappen i år en del nedover i terrenget mot skoggrensa og så en del opp igjen, før det nok en gang bærer ned i skogen igjen for å komme seg til sjekkpunkt Levajok 2. 

Når man starter ut fra Sirbma på tur vestover mot Alta har man kjørt ca 750 kilometer. Kan hende velger en del kjørere å hvile litt mer i Sirbma enn det som ellers har vært vanlig for å få litt ekstra krefter til både hunder og kjører. Kanskje er løypeomleggingen mest tøff for kjøreren, som får mye stigning i forhold til når etappen går på Tanaelva. Her må det løpes og dyttes for å hjelpe hundene oppover til fjells.

Dette året er det endel mere snø enn det som har vært tidligere.-Løpstraséen  har derfor ikke fult så gode forhold,men det kan alikevell gå brukbart unna..

Hook legger til at han slett ikke blir forbuset om noen av kjørerne kommer ned fra fjellet og påstår de har  sett hobbiter. Særlig det siste stykket fra Gaisavuolesjohka ned mot Levajok, er som et eventyrlandskap. Har man sett Ringenes Herre filmen, ser man kanskje likheter akkurat i dette område.