To vinnere i FL-500.

Skrevet av: Tor Mikkelsen
Dato: 13.03.2013 08:40

Se video fra prisutdelingen

 

 

Etter å ha startet med å ligge på 10. plass ved passering Jotka første gang, har det bare gått oppover for Milos Gonda (35) fra Slovakia i årets FL-500. På Skoganvarre kom han inn som nr 6, deretter lå han som nr 5 , nr 4, og etter Jergul har han ligget på førsteplass. Hastigheten har variert fra 12,6 til imponerende 18 km/t.

Milos Gonda går i mål i Alta    Foto: Tor Mikkelsen

Milos Gonda passerte målstreken til jubel fra et stort publikum og Vangelis “Conquest of Paradise” på høyttalerne. Der ventet en stolt handler og kjæreste Gaynor Leeper.

Milos Gonda og to av hans viktigste atleter etter målgang.  Foto: Rune Paulsen

Han står oppført som rookie i startlistene, men er på ingen måte noen nybegynner i hundekjøringssporten. Dette var resultatet av langsiktig og systematisk satsing. Slovakeren bor i Kiruna og lever av å være profesjonell hundekjører/guide. Som “oppvarming” og trening før FL-500 har han deltatt både i “La Grande Odyssee” I Alpene og “Pasvik Trail” med imponerende resultater, bade seire og 2.-plasser. Han forteller selv at han har hatt deltakelse i FL som målsetting i lang tid, men ville samle nok kunnskap og erfaring til å “kunne ta de rette avgjørelser underveis”. Dette for å kunne gjennomføre på en god måte for seg selv og hundene.

Finnmarkslopet.no kan bare konstatere at han har klart å "ta de rette avgjørelser underveis" og gratulerer Milos Gonda med en velfortjent seier!

Eline Lihagen (29), veteran i FL og en del av hundekjørermiljøet i Mathisdalen i Alta, ble i dag Norgesmester 2013 i sledhundkjøring langdistanse . Hun kom inn som  nr 2 og ble beste norske deltaker sammen med lederhundene Fuji og Ylva, og med god hjelp av råskinnet Tell. Fra en beskjeden 17.-plass ved passering Jotka første gang, har hun passert mange gode spann , ligget som nr 5 og nr 2 . Etter Karasjok har det vært en nervepirrende duell med svenske Katy Meier om 3. plassen. Over vidda fra Jergul vekslet de på å ligge på 3. og 4. plass og etter hvert tok de inn på finske Ole Wingren på andreplass. Imidlertid fik Wingren stopp på Alta-elva, så Meier og Lihagen fikk da konkurrere  om sølv og bronse.