Sørlie og Skjøthaug

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 07.09.2012 20:31

Listen over påmeldte til FL-2013 stiger raskt. Her er litt om to FL-2013 deltakere.

Norges mest kjente og meritterte langdistansekjører har meldt seg på FL-1000. Robert Sørlie var en av de som dominerte Finnmarksløpet med tre seire og mange topplasseringer på slutten av 90 og begynnelsen av 2000 tallet. Etter dette satset Sørlie sammen med Bjørnar Andersen og Kjetil Backen på Iditarod i Alaska, noe som resulterte i to seiere over there. Til stor glede for alle Finnmarksløpsentusiaster gjorde Sørlie comeback i 2010, da var det bare Ralph Johannessen som passerte målstreken før han. I 2011 og 2012 kjørte Sørlie inn til tredjeplass.

ROBERT SØRLIE I FL-2011: Foto, Guro Zahir Storskjær 

Frarøvet seieren?

FL-1000 i 2012 vil nok bli husket på godt og vondt. En stygg lungebetennelse som oppstod på en del hunder etter lang hvile gjorde at rennledelsen valgte å utvide pålagt hvile fra åtte til 12 timer i Karasjok. Kampen om seieren stod mellom Inger Marie Haaland, Robert Sørlie og Harald Tunheim. Robert lå en time bak Inger Marie og Harald inn til Karasjok, og flere mente at han ville klart å ta igjen de to foran dersom ikke hviletiden for alle hadde blitt utvidet med fire timer. Dette blir selvsagt ren spekulasjon, men en ting er sikkert, Sørlie er sugen på seier i 2013.

 

Marianne i 1000

Mannen som har nest flest starter i Finnmarksløpet, Arne Karlstrøm, har allerede kunngjort at han ikke skal kjøre i 2013. Heldigvis stiller Parken gård husky med et annet teammedlem, ingen ringere enn kona til Arne, Marianne Skjøtthaug. Marianne har vunnet Femund 400 to år på rad, og med den ene seieren fulgte det sågar en VM-tittel. Hun er ydmyk til oppgaven som venter til vinteren, og har ingen store ambisjoner om å hevde seg blant de beste i sitt første FL-1000. – Jeg har lenge tenkt på å kjøre FL-1000, sier Marianne som understreker at dette blir en meget tøff utfordring. – 14 spreke hunder og over dobbelt så lang distanse som det jeg er vant til gjør at jeg skjelver litt vet tanken, men man må våge og nå tror jeg tiden er inne for å prøve. Målet er å fullføre med stil, skulle jeg være så heldig at plasseringen blir god, ja da er det en ren bonus meddeler Skjøtthaug.

UT FRA JERGUL: Marianne Skjøtthaug ut fra sjekkpunkt Jergul i 2011 

Superhandlere

Begrepet superhandler oppstod i 2011 da Mr. Finnmarksløpet, Roger Dahl, uttalte at han ikke var redd for å gjøre noen feil i løpet, han hadde nemlig en superhandler – Trine Lyrek. Det vise seg å holde stikk, Roger vant som kjent løpet. I 2012 stod en annen superhandler for en av tidenes FL-manøvre. Inger Marie Haaland utsatte sin 16-timers obligatoriske hvile til Neiden 2 og unngikk en tungt snøfall som konkurrentene måtte sloss seg gjennom, den ideen var det samboer og superhandler Ralph Johannessen som stod bak.
I 2013 blir Marianne Skjøthaug coachet frem av sin ektemann, Arne Karlstrøm. Arne har kjørt et 20-talls Finnmarksløp og vil garantert også komme inn i kategorien superhandler.

Det er mange andre spennende navn påmeldt allerede. Vi kommer til å skrive mer om profiler i begge klasser utover høsten. Vi registrere at det er en jevn fordeling mellom FL-500 og FL-1000, en god blanding mellom kvinner og menn og som tidligere nevnt – en meget spennende amerikaner på listen allerede. Dette blir moro!