Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 28.03.2012 09:45
Her er en uttalelse fra rennleder og sjefveterinær i forbindelse med tilbakeholdelse av spann i Karasjok.
Avgjørelsen om å holde tilbake spann i fire timer, i tillegg til den obligatoriske hvilen på 8 timer, i Karasjok under årets Finnmarksløp 1000 km ble tatt på faglig bakgrunn for å ivareta hundenes helse og velferd.
På bakgrunn av at man i timene før, og under den obligatoriske hvilen så tendensen til at flere hunder viste tegn til sykdom først etter mange timers hvile, valgte rennledelse sammen med TD og veterinær å holde tilbake spannene i fire timer i tillegg til den obligatoriske hvilen i Karasjok.
Avgjørelsen ble tatt for å få muligheten til å kunne observere hundene under hvile over en lengre tidsperiode og om nødvendig undersøke hundene flere ganger. Dermed fikk man muligheten til å fange opp hunder som viste symptomer på sykdom også etter 8 timers hvile.
Finnmarksløpet kan opplyse om at det ble fanget opp hunder med symptomer på sykdom etter 8 timers obligatorisk hvile. Dette viser at avgjørelsen var riktig. Hundene som viste symptomer ble tatt ut av løpet og fikk adekvat behandling fra Finnmarksløpets veterinærteam.
Finnmarksløpet mener at det var riktig å holde tilbake spann i fire timer i tillegg til den obligatoriske hvilen i Karasjok, og at det var en viktig og riktig avgjørelse for å ivareta dyrevelferden under årets løp.
Avgjørelsen som ble tatt hadde ingenting å gjøre med at hundene var slitne, eller at kjørene hadde disponert hundene sine på en feil måte. Vi beklager at informasjonen som gikk ut under løpet ikke presiserte dette. Under evalueringsmøtet for FL-1000 fikk kjørerne en korrekt orientering fra rennleder og sjefsveterinær.
Vi vil også presisere at det ikke ble gjort noen regelendring i forbindelse med avgjørelsen. Regelverket gir blant annet mulighet for veterinær, Td og rennledelse å holde igjen spann på sjekkpunkt. I dette tilfellet ble det vurdert at det var mest riktig å holde igjen alle spann like lenge i Karasjok siden intensjon var å avdekke sykdom/symptom hos hunder.
I situasjonen er det kun tatt hensyn til hundene, vi ønsket å oppdage sykdom/symptom på flest mulig av de hundene som var syk eller holdt på å bli syk.
Situasjonen ble vurdert som at det kunne bli kritisk for de hundene som eventuelt hadde symptomer på sykdom å starte på de 132 kilometerne over til Alta.
Finnmarksløpet tar situasjonen på alvor og skal også evaluere hendelsen i ettertid.
MVH
Rita Hallvig, hovedrennleder
Hanna Fredriksen, sjefsveterinær