Slik er etappen!

FL-1000: Ralph Johannessen om etappen fra Neiden 2 til Varangerbotn

Skrevet av: Ole Martin Jøraholmen og Tine Klevstad
Dato: 13.03.2012 06:57

Den 8. etappen av FL-1000 er 82 kilometer lang og markerer starten på returen mot Alta. Ralph Johannessen, vinner av FL-1000 i 2010, beskriver dette som en fin, men krevende løype. I år fikk hans kone Inger-Marie Haaland muligheten til å disponere spannet under Finnmarksløpet, så Ralph blir pent nødt til å følge løpet fra sidelinjen - som handler.

Ut fra sjekkpunktet i Neiden bærer det ut på elva, og deretter stiger løypa jevnt oppover mot Gallok. Derfor gjelder det å hvile ut på sjekkpunktet før en starter over fjellet. Etter hvert starter også nedstigningen mot Karlebotn, og da gjelder det å være våken. - Nedstigningen er ofte isete, så derfor må man passe på for å unngå farlige situasjoner, forteller han. Vel nede i Karlebotn skimter man sjekkpunkt Varangerbotn, men har ennå halvannen times kjøring før man når sjekkpunktet.


Alle veteraner vet hva som venter dem idet de skal krysse elva i Varangerbotn. Innkomsten er opplyst av tente fakler, og kjørerne møter et skilt hvor det står ”Se opp for selen!”. Og i isen er det boret pustehull for selen - tror turistene. Ralph Johannessen har kjørt etappen flere ganger og vet hva han snakker om. Han skildrer løypa inn mot Varangerbotn som mystisk. - Men det er ikke alt man skal fortelle, forteller Ralph hemmelighetsfullt.

- På sjekkpunkt Varangerbotn bør man ikke ligge mer enn et par timer bak førstemann, hvis man skal ha håp om sammendraget. Her begynner strategien å gjøre seg gjeldende. Aller helst bør man være først, innrømmer Ralph, og sikter til den årlige tradisjonen hvor Ben kommer med konjakk til førstemann. Da Johannessen kjørte selv i 2010 var det i underkant av 30 kalde grader og frostrøyk. - Plutselig dukket det opp en snøscooter. Det var leveransen med konjakk, minnes Ralph. Dette er en tradisjon som gir løpet sjel, i tillegg til at det ligger litt ekstra prestisje i å være førstemann i sporet. Same procedure as last year, Ben!

I år er Ralph handler for samboer Inger-Marie, og følger løpet fra sidelinja