FL-500: Løpsanalyse

Skrevet av: Markus Kyrre Leistad
Dato: 11.03.2012 22:39

Markus Kyrre Leistad, vinner av FL-500 2002, analyserer løpsutviklingen ut fra Karasjok.

De antatt raskeste kjørerne er nå alle kommet inn til sjekkpunkt Karasjok. 271 km er tilbakelagt, og det gjenstår nå 195 km. Det betyr at kjørene nå har kjørt over halve løpet.  

På Karasjok skal starttiden utlignes. Det vil si at den som starter først ut fra Karasjok leder løpet. Stillingen blant de seks første som kan kjøre ut fra Karasjok er som følger: Katy Meier kan starte ut kl. 19:51, Ole Wingren kl. 20:29, Ole Sigleif Johansen kl: 20:48, Leif Wilhelmsen kl. 20:57, Bente Levorsen og Stein Are Harder begge kl. 21:08.  

Basert på kjørernes snittfart på de enkelte etappene, samt hvordan hviletiden er disponert, viser Katy Meier foreløpig ingen svakhetstegn. Spannet hennes så veldig bra ut da hun ankom Karasjok. Wingren og Johansen har derimot begge en markant nedgang i snittfarten på den siste etappen, noe som ikke er et bra tegn.

På Levajok hvilte Wingren kun 5 timer og 17 minutter, men på grunn av at han tok ut over en time hvile på Jotka, har han hele veien kjørt langt bak i feltet. Dette kan ha medført at han har hatt dårligere spor enn de som har kjørt først. Det blir spennende og se hvordan dette gir seg utslag nå som han kan starte ut som nr. to. 

Johansen fikk nesten 6 timer hvile på Levajok og startet først på etappen til Karasjok. Han kom også først frem.  Til tross for dette klarte Johansen kun å holde en snittfart på etappen på 13,6 km/t. Til sammenligning hadde Meier en snittfart på 15 km/t. Johansen har en del store hanhunder i spannet sitt, noe som helt klart har vært en ulempe slik forholdene har vært i sporene. Hannhunder er tunge og trår igjennom. Dette vil også kunne endre seg i resten av løpet nå som gaisene og Tanaelva er tilbakelagt.

Meier er absolutt innenfor rekkevidde for både Wingren og Johansen.  

Leif Wilhelmsen har så langt kjørt en annen taktikk enn de tre i tet. Han har tatt ut 6 timer og 20 minutter hvile allerede på Skoganvarre. De øvrige i teten har tatt ut mellom 3-4 timer. I tillegg har Wilhelmsen holdt en stabil snittfart på de siste tre etappene. Avstanden opp til førsteplassen er imidlertid på over én time, noe som i utgangspunktet er i meste laget. Derimot er avstanden opp til pallplass ikke avskrekkende.

Når det gjelder Bente Levorsen, så taler hennes snittfart på de to siste etappene for at det kan bli tungt å være med i teten helt inn. I tillegg har hun tatt ut 10 timer og 55 minutter med hvile på Levajok uten at dette har gitt resultater på snittfarten – snittfarten var på 13,3 km/t mellom Levajok og Karasjok.

Til slutt har vi Harder som er en erfaren hundekjører. Hans snittfart på etappen Levajok-Karasjok falt helt ned til 12,9 km/t, noe som ikke er et godt tegn. Finnmarksløpet vet at Harder har et ungt spann og at han har måttet byttet ledere underveis på Tanaelva. Ting kan derfor tyde på at Harder er i ferd med å bli hektet av i kampen om pallplassering.    

Neste etappe går til Jergul og er på 67 km. Etappen går blant annet over Hundevidda som kan være en værhard plass. Dersom det blir mye snø eller vind her, kan dette være x-faktorer som kan endre totalt på rekkefølgen i teten.