Fjestads ulveblikk

Rovdyr, caféracere og hviling på sporet.

Skrevet av: Stein Håvard Fjestad
Dato: 11.03.2012 14:53

Hunden er et rovdyr. Rovdyras byttedyr er grasetere. Naturlig døgnrytme for graseterne vil være beiting når dagslyset kommer, drøvtygging og hvile midt på dagen og beiting fram mot midnatt og drøvtygging og hvile frem til soloppgang. Rovdyra følger samme døgnrytme, byttedyra er lettest å finne når de er aktive. Når hundespannet løper, jakter de i flokk. Altså har hundene sine beste perioder fra 06-12 og fra 18-24, om man ser det svært skjematisert. 

De beste i Finnmarksløpet kjører ca seksti prosent og hviler ca førti prosent. Altså bør en prøve å komme inn i rytmen med kjøring/hviling mellom de nevnte tidspunkt på dagen, selv om man kan strekke det litt. Ut fra Levajok kommer alle litt på "utur" med denne rytmen, det fører også til at de kommer til å kjøre på den varmeste tiden på dagen. Uheldig, men aller kjørerne er her i samme situasjon. 

Til Tana Bru er det langt. 117 kilometer i følge skjema. Disse er ikke alltid akkurat, men det er en god rettesnor. Uansett er dette en av løpets lengste etapper. 

Noen av løperne forlot sjekkpunkt Levajok 1 tidlig, med halmbunt på sleden. Det betyr at de kjører ut på sporet og hviler der. Hundene slipper forstyrrelser fra andre spann, publikum og kjørere i sjekkpunktet og hviler bedre. Før var dette mer vanlig, men løpet har gått i retning av flere og flere «caféracere» med bobil. En utvikling arrangørene kanskje burde se på, og vurdere å gjøre noen grep? 

Over i Tana Bru vil de første kjørerne ta ut 16-timers obligatorisk hvile. De beste spannene vil antakelig kjøre ett eller kanskje to, sjekkpunkt til, til Neiden 1 eller helt til Kirkenes, før de tar den pålagte hvilen. 

Som jeg nevnte tidligere, kom de fjorten første spannene inn til Levajok 1 i løpet av to timer. Etter å ha hvilt litt på Levajok, startet nesten alle de samme spannene ut mot sjekkpunkt Tana i løpet av to timer. Rekkefølgen var endret en del. Jeg regner med at etappen vil ta alt fra 7 til 9 timer ned til Tana Bru. Nå begynner det nok å bli litt forskjeller i kjøretid blant de ulike spannene. 

Takk til Team Sørlie som jeg fikk haik med til Tana Bru. 

Nå er jeg trøtt og vil sove litt! 

 

Stein Håvard Fjestad