Slik er etappen!

FL-1000: Per Weddegjerde om etappen fra Levajok 1 til Tana

Skrevet av: Ole Martin Jøraholmen
Dato: 11.03.2012 09:33


Levajok er løpets tredje sjekkpunkt og splitter FL-500 og FL-1000. Heretter følger klassene hver sin løype: FL-500 snur mot Jergul og FL-1000 fortsetter videre mot Tana. Per Weddegjerde fra Sula kan se tilbake på fire fullførte løp av den lange sorten, og har dermed god erfaring med etappen Levajok 1 - Tana.

- Dette er en av de virkelig tøffe etappene, forteller Weddegjerde. Distansen byr på mye vær og vind, og av erfaring vet jeg at det er mye blankis på vei mot Tana. Vestlendingen må anses som en ekspert i kuppert terreng, men synes selv at det er hardt å ta løs fra sjekkpunktet på Levajok. - Til tider er det en veldig kronglete løype gjennom tett bjørkeskog, og andre ganger går sporet over det forblåste snaufjellet, beskriver han. Derfor møter man alle slags utfordringer her - det er en slags "allroundløype".

Til tross for at sjekkpunktet på Levajok medfører en del hvile for både to- og firbeinte er det spesielt tungt å legge i vei nettopp herifra. - Løypa videre er teknisk krevende i den betydning at du alltid må være fokusert og følge med sporet, forklarer sunnmøringen og skildrer opplevelsen fra da han nærmest kjørte slalom mellom steinene over vidda. - Du vet, når du slåss med deg selv for å holde deg våken, når løypa er tøff og mørket har lagt seg er det veldig små marginer. Jeg kjørte i en skikkelig steinur, men heldigvis gikk det bra, minnes Weddegjerde.

På etappen mot Tana får kjørerne bryne seg på flere nedkjøringer som ikke akkurat er for bagateller å regne. Men når spannet ankommer sjekkpunktet i Tana er 300 km av løpet tilbakelagt og konkurranselampen begynner å lyse for de fleste.

Foto: Jørn Losvar