Lite søvn for handlerne

Under Finnmarksløpet sov handlerne i underkant av fire timer i løpet av døgnet.

Written by: Inger Elin Utsi
Photo: Inger Elin Utsi/Høgskolen i Finnmark
Date: 09.03.2012 13:05

 

NESTEN INGEN SØVN: En handler under Finnmarksløpet sover nesten ikke. I underkant av fire timer per dag. Det viser forskningsresultater fra fjorårets løp. 

 

Det er forskerne Andi Weydahl og Giovanna Calogiuri som i fjor konsentrerte seg om handlerne under Finnmarksløpet, både 500 km og 1000 km.

 

Førsteamanuensis Andi Weydahl har forsket på Finnmarksløpet siden 2006 og i 2011 ble hundekjørernes handlere, det vil si hjelpere, undersøkt.

 

I dette prosjektet deltok 10 handlere, der hovedhensikten med prosjektet var å se hvordan døgnrytmer og søvn etter Finnmarksløpet ble påvirket av jobben som handler. 

 

- Handlere er egentlig organisatorer som reiste rundt og etter vår mening måtte være like årvåkne som handlerne, forteller Weydahl.

 

Samlet inn mye informasjon

De som var med på prosjektet var både fra 500km og 1000km løpet. Allerede uken før starten begynte deltakerne på prosjektet. De fikk på seg et armbåndsur liknende instrument som de hadde på seg helt til en uke etter målgang.

 

- Dette instrumentet samler opplysninger om mengde, retning og hastigheten i armbevegelser, dataprogram er utarbeidet slik at vi får utrykt hvordan søvnen er.  Deltakerne fylte også ut et registreringsskjema for når de sov og hvor godt de syntes de sov, forteller Weydahl, som har gjennomført samme undersøkelse på kjørerne.

  

Ingen forskjell

- De foreløpige analysene viser at handlerne i prosjektet sov henholdsvis gjennomsnittlig 3,88t per dag under 500km løpet og 3,92t per dag under 1000km. Det var liten forskjell på hvordan de som hadde vært handler på 500km eller 1000km vurderte søvnen sin etter løpet

sammenliknet med hvordan de vurderte søvnen sin før løpet: begge gruppene følte seg mer søvnig ved legge tid etter løpet enn før, og begge gruppene hadde færre oppvåkninger etter løpet enn før, forteller Weydahl.

 

Undersøkelsene viser videre at 1000km-deltakerne gikk til sengs omtrent 1,5 timer senere etter løpet enn før og de hadde en kortere total søvntid etter løpet enn før, men allikevel vurderte de søvnkvaliteten som bedre etter løpet enn før løpet.

 

- For begge gruppene fant vi også at døgnrytmen etter løpet forandret seg på samme vis som kjørerne gjorde da vi fulgte dem. De mentale oppgavene og den manglende søvnen som handlerne utsettes for virker altså på samme måte som kjørernes fysisk aktivitet og manglende søvn, forteller Weydahl. 

 

Også under årets Finnmarksløp skal Høgskolen i Finnmark gjennomføre forskning. Denne gangen er det de som jobber under starten og på sjekkpunkt Levajok som skal undersøkes.

 

Her kan du lese mer om Høgskolen i Finnmarks engasjement under Finnmarksløpet:

 

http://www.hifm.no/finnmarkslopet

 

Alle foto: Inger Elin Utsi/Høgskolen i Finnmark.