Høgskolen i Finnmark har lang tradisjon på å samarbeide med Finnmarksløpet.
Written by: Inger Elin Utsi/HiF
Photo: Inger Elin Utsi/HiF
Date: 09.03.2012 11:30
Høgskolen i Finnmark samarbeider med Finnmarksløpet, deriblant om sjekkpunktet Levajok der friluftslivstudentene har Finnmarksløpet på timeplanen. Faktisk er Finnmarksløpet satt opp som obligatorisk undervisning og praksis for førsteårs-studentene.
I flere uker før løpet starter planlegger og forbereder studentene seg til vinterens store eventyr i hundesporten i Europa. En av forberedelsene består av en felles informasjonsdag sammen med elevene ved Øytun folkehøgskole, hvor lærer i hundekjøring og mange-årig Finnmarksløpsdeltaker Harald Tunheim informerer og råder. Han går igjennom hva et sjekkpunkt består av og hva som skjer på et sjekkpunkt. Levajok er et av de mest travle sjekkpunktene, da både ekvipasjene i 500 km og 1000 km-klassene kommer innom i løpet av få timer på søndag.
- Levajok er et spennende sjekkpunkt. Fra spannene kommer til de drar, går det fire-fem timer. Her får du alt. Og det blir mye løping. Dere må ha minst to-tre stykker per spann. Dere bør sette de i best form til å løpe med spannene når de kommer inn til sjekkpunktet. Og husk å ha med mye drikke og vær lettkledd! Det kommer til å gå unna, foreslår han.
For når spannene klokkes inn til et sjekkpunkt, må studentene guide dem til riktig sted på sjekkpunktet.
- Husk at dere snakker til en trøtt person, råder Tunheim og ber de studentene om å ha det i bakhodet når informasjon utveksles. Enten det handler om hvordan man snakker til hundekjørere, forteller hvor vannhullet og depotsekker er, samt liknende informasjon som er nødvendig under konkurransen.
Advarer mot luringer
- Man må være skikkelig forberedt, og være innstilt på å jobbe i et døgn eller to. Men husk, det er kjempeskøy å være med på dette, sier han oppmuntrende.Ettersom det er så mange som skal innom sjekkpunktet, både av kjørere, handlere, publikummere og presse, så er det et sann kaos på Levajok. Studentene har ansvaret for å sperre av og koordinere trafikken. Tunheim advarer mot de som vil forsøke å lure seg inn.
- Dere får papirer på hvem som får kjøre inn til hyttene, bare følg det. Og når det gjelder sperringene til der spannene ligger, så er det kun media med akkreditering som har lov til å komme innenfor. Alle andre skal kastes ut, sier han og råder å kontakte sjekkpunktleder dersom det oppstår vanskeligheter.
- Det er sjekkpunktleder som skal ha all informasjon, sier Tunheim.
Lite søvn
Ettersom det er lite søvn for alle under Finnmarksløpet, så kan det bli et problem. Derfor påpeker Tunheim at man må hvile selv om man ikke har vakt på sjekkpunktet.
- Ofte er det slik at man er oppgiret og man ikke vil legge seg fordi det er spennende. Men det er viktig å sove. Når du er av vakt, så er du av vakt. Vi må ikke være i veien for hverandre. Velger du ikke å sove, så gjør du det vanskelig for deg selv, sier den erfarne kjøreren.
Hygieneråd
Et av de siste rådene han har til studentene er hygiene.
- Folk og hunder blir fort syke under løpet. God hygiene, anti bac hjelper. Ikke spis sjokolader fra skåler som deles ut gratis. Ha det i bakhodet at det er gjennomtrekk og mye bakterier med folk, sier Tunheim og påpeker at sjekkpunktet må også holdes rent for hundenes del, enten at man rydder fort bort matrester og halmrester.
Utenfor Øytun fikk også studentene prøve å ta imot et spann og lede det, og det viste seg å være en utfordring. (Se filmen som ligger på Youtube. Lenke finner du nede på denne siden)
Mye kan skje galt, enten at man lar hundene lede, eller holder feil og det blir krøll på liner og utstyr, eller at man kveler hundene ved å holde dem fei
- Vær et medmenneske
Men det er en ting også Tunheim tror kjørerne vil sette pris på av studentene. Nemlig å være høflig og imøtekommende.
- Mange førstegangskjørere har mye på hjertet. Lytt til dem og la dem fortelle, sier han om det medmenneskelige aspektet før han kommer med den siste formaning.
- Og når jeg kommer med spannet mitt må dere ikke finne på noe tull, spøkte han.
Gleder seg
Til tross for høye krav til de frivillige, lar ikke friluftslivstudent Olava Åboen seg skremmes.
- Jeg tenker ikke på stress og lite søvn, men gleder meg, sier 22-åringen fra Sjåk, som i en hel uke skal jobbe på sjekkpunktet i Levajok.
Her er linken til YouTube-filmen. Den anbefales å se.
TESTER: Hvordan møter man et hundespann? Ja, det fikk friluftslivstudentene teste da de nylig besøkte Harald Tunheim.
Alle foto: Inger Elin Utsi/HiF.