Ordfører Geir Ove Bakken følger Finnmarksløpet med stor entusiasme: - Finnmarksløpet betyr enormt mye for byen år og vi må jobbe for at Finnmarkssløpet skal prege byen vår i større grad gjenom hele året.
Skrevet av: Tor Mikkelsen
Foto: Sten Tony Hansen og Monica Goin
Dato: 17.03.2011 17:10
Bakken besøkte i dag morges Finnmarksløpets pressesenter hvor han fikk et innblikk i det arbeidet som foregår blandt de frivillige i senteret.
Det ble også tid til en prat med ordføreren:
-Jeg har fulgt dette løpet siden starten og jeg mener at årets løp er det flotteste noen gang. Det er med stolthet jeg var med og åpnet løpet sist lørdag under den store folkefesten med flere tusen tilskuere som var i gågata vår. Byen vokser og det samme gjør Finnmarksløpet. Arrangementet har etterhvert fått en stor betydning for innbyggerne både i Alta og i Finnmark. Vi identifiserer oss i større og større grad med løpet, det skaper glede og stolthet over å bo i Alta og Finnmark.
Hvordan ser du for deg at Alta kommune kan utnytte effekten av løpet i tida framover?
- Her ligger, etter mitt syn, et stort potensiale. I samarbeid med Finnmarksløpet bør vi se på hvordan Finnmarksløpet kan prege Nordlysbyen Alta gjennom hele året slik at det framkommer tydelig for alle at Alta er European Center Of Sleddogracing. Fra før har vi den lille såkalte "Finnmarksløpsportalen" som står i enden av gågata. Kanskje må vi i samarbeid vurdere et annet landemerke i gågata som er større og tydligere og selvfølgelig bør det stå på helårsbasis. Det er her ildsjeler i trekkhundmiljøet har utviklet sporten og løpet til det det er i dag. Alta er Finnmarksløpets vugge. Det er også med stor glede at jeg ser at det skjer så mye rundt i hele fylket med kulturprogrammet GO!Finnmark og mange lokale arrangementer. Finnmarksløpet binder store deler av fylket sammen fra vest til øst på en positiv måte, sier Bakken. - Videre er det positivt å se den store mediadekningen løpet får. Jeg gleder meg hver kveld før NRKs sending fra løpet og blir like imponert når sendingen går både over hundene, kjørerne, konkurrransen, spenningen, de frivillige og sist men ikke minst de fantastiske bildene av den unike naturen vår. Finnmarksløpet er en suksesshistorie.
I denne sammenheng spør vi han om man f.eks. også kan tenke seg å døpe om Markedsgata (Altas gågate og startarena for løpet, red.anm) til Finmarksløpsgata?
-I disse dager har vi en diskusjon gående i byen vår om gatenavn og jeg tenker at denne idèen abslolutt må vurdres nærmere.
I Alaska er det Vasilla som er vertskap for Iditarods hovedkvarter, kan man i denne sammenheng tenke seg å søke kontakt dit for å få til en vennskapsbyavtale?
-Dette er også en spennende idè som man absolutt må kunne vurdere. Nærmere kontakt og brobygging mellom disse byene kan for begge parter være interessant. Jeg skal ha møte med Jeff King (har vunnet Iditarod fire ganger) før han reiser tilbake til USA og da kan vi jo drøfte denne idèen, sier Bakken
Per Aronsen, styreleder i Finnmarksløpet, er også opptatt av disse tankene og understreker følgende: -Finnmarksløpet har i mange år hatt fokus på disse idèene som framkommer i intervjuet med Bakken.
- Alta kommune har i mange år vært en viktig samarbeidspartner for utvikling av løpet. Det samme gjelder for mange av de andre kommunene, spesielt vil jeg nevne Tana og Nesseby, sier Aronsen-.
- Vi ønsker at Finnmarksløpet skal prege alle de kommunene som løpet går igjennom; Alta, Porsanger, Tana, Nesseby, Karasjok og Sør-Varanger. Når løpet er over, skal vi oppsummere og tenke framover. Framtidstanker vil vi dele og drøfte med alle kommunene og sammen kan vi gjøre Finnmarksløpet til en av de viktigste profilbærerne av fylket vårt. Bare en stor og omforent satsning på dette vil gi resultater, avslutter Aronsen.
Den nåværende såkalte "Finnmarksløpsportalen" som står der hvor løpet startet i 2009.
Alle foto: Sten Tony Hansen