Klokken 2 i Neiden 1

Skrevet av: Jeff King/SM Arctander (transl.)
Foto: Sten Tony Hansen/Niels Westphal (montasje)
Dato: 14.03.2011 10:41

For litt siden kom Roger Dahl til sjekkpunktet Neiden 1 med alle sine 14 alaska huskyer. Med sine 60 år, er Roger ikke den eldste kjøreren i dette løpet, men han har vært med en stund. Han har kjørt hund siden begynnelsen av 1980-tallet og kjørte Iditarod i 1995 med hunder han leide av meg. Da kjørte han inn blant de 20 beste. Nå, mange år senere er denne mannen, som av de lokale kalles “Mr. Finnmarksløpet”, i ferd med å gjennomføre et nærmest perfekt løp i jakten på sin tredje seier i sitt tjuetredje år som kjører. Men dere kan forestille dere panikken som grep han da det sterke spannet kom ned et bratt fjell på vei til Tana og han trør feil på det krevende sporet og blir hengende etter spannet. Et plutselig møte med et tre og 10 av de 14 hundene kommer seg løs og fortsetter uten han. Smilende hundekjører guder og hjelp fra en tilfeldig snøskuterkjører gjorde at Roger mente han bare tapte 15 minutter på hendelsen. Den isete knuten på midtlinen sier sitt.

Jeg er overveldet over de hyggelige kulturelle normene i dette området. Det er levende lys over alt. Alle bord på kafeen har lys, inngangen, merkingen av hundekjørernes område og til og med vannstasjonene er merket med islykter. Veldig stemningsfullt. Skaller og ulltøy møter du over alt. Ost, brød og fisk, torsk og laks på nesten alle bord. Hundebilene er generelt mer forseggjort, mer kreativt og mer praktisk. Jeg tror ikke jeg har sett spor av søppel noen steder, og til og med herre toalettet er rene og hyggelige. Da skiheisen i Alta uventet stoppet en times tid her om dagen, hørte jeg ikke noen som klaget, men de tok faktisk av seg skiene og begynte å GÅ opp for å ta sin neste tur.

Når jeg surfer mellom Iditarod og Finnmarksløpets nettsider, blir jeg minnet på de store forandringene som helt klart må komme i rekkefølgen gjennom siste halvdel av dette løpet, men akkurat nå leder Roger flokken. En flokk med “ulver” kan man også si. Sist års mester, Ralph Johannessen; den norske legenden, Robert Sørlie; 2010 vinner av Femund, Sigrid Ekran; Gorm Engen og en annen Iditarod veteran, Ketil Reitan, har alle muligheter til å nå opp i dette løpet.

Mer kommer…

Jeff King

Les andre Kings Corners: 12. mars 13.mars