Magiske Mira

En historie om en klok hund. overtro og telepati. Kjell Brennoddens gamle lederhund Mira nektet nemlig på bli hjemme i Folldal.

Skrevet av: Hanne Rosenberg
Foto: Glenn Jøran Skum
Dato: 09.03.2011 21:07

En historie om en klok hund, overtro og telepati. Kjell Brennoddens gamle lederhund Mira nektet nemlig på bli hjemme i Folldal.

Foto: Glenn Jøran Skum

Kjell Brennodden (62) fra Folldal starter i år for 14. gang i Finnmarksløpet. Han har gjennomført Finnmarksløpet 1000 km 12 ganger og den beste plasseringen var i 2007 og 2009 da han ble nr. 2 begge gangene. Brennodden er en lidenskapelig hundekjører og sier at grunnen til at han kjører hund og deltar i Finnmarksløpet år etter år er at løpet er «årets beste besettelse» som han selv sier i sin løpsprofil.

Før et langdistanseløp er det mange, mange timers trening som er tilbakelagt. I snitt har de som skal delta på 1000 km ca 5000 km trening bak seg siden sesongstart tidlig på høsten i fjor. De som starter i 1000 km klassen har 14 hunder i spannet sitt. Det innebærer at disse kjørerene har mange flere hunder som de trener for å kunne ta ut de 14 beste til konkurransen. Slik har det også vært for Kjell Brennodden.

Brennodden og hundetekke
Kjell Brennodden er godt kjent i hundemiljeøt for sitt gode hundetekke og hundestell. Brennodden er en person med stor evne til empati og dette er en viktig egenskap som hundekjører. Man sier at en hundekjører må «komme inn i hodene» på hundene. D.v.s. at de må oppnå en spesiell kontakt med hundene for å få disse til å yte maksimalt i et løp. Det handler om trening, foring og sist men ikke minst er det mye psykologi som ligger til grunn for å oppnå de beste resultatene.- Jeg har de siste åtte årene hatt med tispa Mira (10) i spannet mitt. Hun har hatt et spesielt talent som jeg oppdaget da jeg hadde henne med for første gang. Da hadde jeg mye trøbbel i spannet med løpetid som skapte mye uro. Da satte jeg henne først og hun gikk som singel leder store deler av løpet. Jeg skjønte at her har vi en spesiell hund. Jeg kjente også at vi kommuniserte særs godt. I menneskeverden ville man vel sagt at vi hadde god kjemi. Siden har jeg hatt henne med i spannet. Hun har alltid funnet sporet i dårlig vær, holdt opp farten og jeg har kunnet stole hundre prosent på henne, sier Kjell med lidenskap i røsten.

Pensjonist
Etter åtte år som aktiv lederhund bestemte Brennodden at nå skulle Mira pensjoneres. Beslutningen ble tatt tidligere i vinter. Brennodden hadde da klart en arvtager etter Mira, en hannhund ved navn Emil. - Emil var en soleklar og sterk leder. Jeg var brennsikker på at han nå skulle få Mira sin plass. Dessverre ble han hardt skadet og kunne derfor ikke være med. Jeg hadde innfunnet meg med dette, selv om det var tungt og plukket ut de 14 hundene jeg skulle ha med meg til Finnmark, forklarer Brennodden.

Jeg vil også være med
På mandag pakket team Brennodden bil og hundehenger hjemme på tunet og gjorde seg klar for avreise. Å pakke til et slik løp er en mange timers jobb da det er mange detaljer som skal være på plass. Så skjer noe spesielt og Kjell forteller. - Da vi så og si var ferdig pakket oppdaget vi at Mira satt i førersete i bilen. Hun bor i kennelen et stykke fra boligen vår og plutselig var hun bare der. Hun satt rakrygget i bilsete og sa på en måte: HALLO, Jeg vil også være med, hadde du kanskje glemt min viktige rolle i spannet ditt?. - Jeg ble på en måte helt satt ut og bestemte der og da at Mira skulle få være med til Finnmarksløpet.

Telepati
Som tidligere nevnt har Brennodden et særlig godt hundetekke. Sønnen Ola som er med som handler støtter dette. - Pappa og Mira har alltid hatt et spesielt forhold. Det er bare han som klarer å få henne til å jobbe så godt. Overfor oss andre kan hun godt sabotere litt, men straks det er pappa som står på sleden så yter hun maksimalt, fortelle Ola Brennoddden som selv er en meget god hundekjører og vet hva han snakker om. - Jeg tok Miras adferd som et signal på at hun kommer til å være en viktig hund i teamet mitt også i år. At hun tar ansvar og på en måte skjønner at jeg faktisk hadde en utfordring med at både hun og Emil var ute av spannet mitt oppfatter jeg som et tydelig tegn fra henne og hun ønsker ikke å være pensjonist enda. Jeg og Mira har på mange måter en telepatisk kontakt som jeg har opplevd flere ganger, spesielt under løp. Jeg tolker det slik at hun hadde lest mine bekymringstanker rundt ledelsesutfordringen med både henne og Emil ute av spannet. Dette er et aspekt ved hundekjøringen som gjør denne sporten til noe helt spesielt. Nå er vi i Alta og klar for løpstart, sier en engasjert Brennodden. Det hører også med til historien at Mira satt foran i bilsete en god del av strekningen fra Folldal til Alta.