Likestillinsmesterne

Marit Rein har fulgt Finnmarksløpet som journalist i en årrekke, hun mener løpet og sporten generelt er likestillingsmestere.

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 08.03.2011 18:43

Marit Rein har fulgt Finnmarksløpet som journalist i en årrekke, hun mener løpet og sporten generelt er likestillingsmestere.

- Som mange vet handler hundekjøring kun om navn, ikke om kjønn eller alder. Her stiller alle på lik linje og det har vist seg mange ganger at alder og kjønn ikke spiller noen stor rolle når kampen om de øverste plassene på resultatlista skal gjøres opp.

Sånn har det ikke alltid vært.

Marit husker godt de første årene Finnmarksløpet ble arrangert. Da var det et fåtall deltakere, og det var utelukkende menn. Menn som gjerne var litt innadvendt og hardbarket, menn som var ute i villmarka mens kvinnene var hjemme med barn og kuer.
- Sett ut fra et likestillingssyn har utviklingen vært fenomenal, meddeler Marit. Hun var en av dem som var med da jenteturen ”Åsgårdsreia” ble oppfunnet. Den var et motstykke til skjeggegubbenes egotrip over fjellet. Det var 150 bikkjer, 20 damer og et ukjent antall flasker med urtebrennevin som suste over til Mollisjok.
Tradisjonen med jenteturer holdes enda i hevd, men nå handler det ikke om å vise at kvinner kan, nå er det bare for moro.

Alle grenser er visket ut.
Sledehundsporten har kommet så langt at menn vs. kvinner omtrent ikke er tema. I Iditarod har kvinner vunnet mange ganger, i Norge smelte Inger Marie Håland til med seier i FL-1000, ny løperekord og hele folkets hyllest da hun passerte målstreken en vakker torsdag i 2009.
Marianne Skjøthaug og Sigrid Ekran ble de første verdensmesterne og i media fokuseres det aller mest på hva teamet har gjort for å vinne, ikke på at vinneren er en kvinne.

Hvis vi leker litt med fakta om kvinner og Finnmarksløpet kan vi slenge på at løpet kun har hatt kvinnelige ledere, at sjefsveterinæren er en kvinne og at leder for årets pressesenter også er en kvinne. 

Joda, her er det likestilling og stormende jubel - gratulerer med dagen.