Informasjonen på hjemmesiden fra GPS-tracking kan virke forvirrende. Dårlig mobildekning langs traseen er hovedårsaken.
Skrevet av: Tor Mikkelsen
Dato: 16.03.2010 11:20
Dette med GPS-tracking er et stadig tilbakevendende tema i gjesteboka vår. Spørsmålet er hvorfor sporingene tilsynelatende ikke viser sann plassering i sporet og tidvis manglende synkronisering mellom de ulike senderne.
Dette forstår og beklager vi. Samtidig setter vi jo pris på at folk følger så godt med på nettsidene våre at de reagerer!
GPS’en på sleden sender signal om hvor den befinner seg på gitte tidspunkter via en satellitt. De fleste senderne er innstilt på å sende hver time, men senderfrekvensen kan forandres sentralt fra de teknisk ansvarlige i sekretariatet når man av ulike grunner har behov for å registrere oftere sporing. For øyeblikket er noen av GPS’ene satt til å sende hver havtime, noen få har en frekvens på hvert kvarter og en – Ralp Johannessens sin – hvert fem minutt.
Utfordringen er at ofte sporing tapper batteriet raskere for strøm en sjelden sporing. Derfor følger de ansvarlige med på batterikapasiteten på hver enkelt kjører som registerets fortløpende via en dataserver. Når det begynner å bli lavt batterinivå, settes sendefrekvensen tilbake – for å spare batteriet.
Fra tid til annen vil det dessuten være begrensninger knyttet bl.a. til avstand til basestasjonene, vanskelig topografi osv, som kan gi manglende eller dårligere dekning. Endelig vil også rent menneskelig faktorer slå ut av og til, f. eks at en kjører uforvarende har lagt senderen f. eks under vannkokeren på sleden (som er av metall …) som dermed effektivt vil hindre en hver sporing. Det kan være grunnen til at senderen til Ralph Johannessen ikke har blitt sporet på mange timer, selv om den i utgangspunktet skulle sende hvert femte minutt.
Ble du noe klokere?