Yukon i Kirkenes *Oppdatert med video*

For andre gang i Finnmarksløpets historie skal en 16-timers hvile tas ut i Kirkenes. Mannen gjør det er Kjetil Reitan fra Norge, og lederhunden som blir belønnet med et langstrekk i halmen er sju år gamle Yukon.

Skrevet av: Mina Sveen
Foto: Mina Sveen
Dato: 16.03.2010 01:30

For andre gang i Finnmarksløpets historie skal en 16-timers hvile tas ut i Kirkenes. Mannen gjør det er Ketil Reitan fra Norge, og lederhunden som blir belønnet med et langstrekk i halmen er sju år gamle Yukon.

Reitan ankom Kirkenes med friskt spann klokka 22 14 i kveld. Han virker trygg på avgjørelsen om å ta ut langhvile så sent i løpet, og mener hundene ikke er så slitne at de ikke vil få nok utbytte av hvilen. Det er fortsatt tolv hunder i spannet, og Reitan er fornøyd med etappen de har gjort. Også veterinærene er fornøyd med spannet, som de syntes var i svært god form. Første halvdel av etappen gikk noe trått, men det tok seg opp mot slutten, sier Reitan. Han er gledelig overrasket over sporet, som han synes er mye fastere og raskere enn ventet. 

Det er en garvet hundekjører som slipper ankeret i Kirkenes i kveld. Ketil Reitan har en CV av dimensjoner, og kan vise til gjennomføring av de fem lengste hundeløpene i verden: sju ganger har han kjørt Finnmarksløpet. Han har kjørt La Grand Odyssee, Hope Race, Amundsen Race og Arctic Barents Race - og fire ganger har han kjørt Iditarod. Som rosinen i pølsa har han også - som eneste skandinav - kjørt Yukon Quest. Reitan har også erfaring fra tv, da han deltok som ledende hundkjører i rekonstruksjonen av Amundsen ekspedisjon til Sydpolen.   

Med så mye fartstid er det grunn til å tro at Reitan vet hva han gjør når han velger å ta langhvilen så seint som i Kirkenes. Likevel er det et vågestykke å vente så lenge med 16-timershvilen. Ifølge ekspertkommentator Kjetil Backen er det ikke sikkert hundene får fullt ubytte av pausen dersom de er for slitne. Mindre slitne hunder restituerer seg mer på kortere tid. Forrige - og forøvrig første - gang dette skjedde var i fjor. Da valgte Bjørn Hugo Kristoffersen fra Tana å ta hvilen her. Han endte med en nittendeplass det året.

Foto: Mina Sveen

Video og klipp: Mathias Skaar og Robin Opgård