Hva foregår i hodet til en hundekjører bak på sleden under et hundeløp? Det er spørsmål som mange lurer på.
Skrevet av:
Foto: Erling Smemo
Dato: 14.03.2010 00:35
Hva foregår i hodet til en hundekjører bak på sleden under et hundeløp?
Det er spørsmål som mange lurer på.
For å få svar på dette spørsmålet har vi tatt kontakt med Markus Leistad som vant FL 500 i 2002. I år følger han FL 500 på nært hold ute i løypa.
– En hundekjører er ekstremt opptatt av detaljer og er veldig fokusert på jobben her og nå. Samtidig tenker man på nestee oppgave som kan være en forbikjøring eller neste "snacking" ( snakcing er en enkel foring ute i sporet, det kan være en bit kjøtt, fett eller fisk). Videre er fokuset selvfølgelig på hundene. Hvordan jobber hver enkelt hund, har de det bra o.s.v.. Når man nærmer seg et sjekkpunkt begynner kjøreren å planlegge alle oppgavene som skal gjøres der for å være mest mulig effektiv slik at hundene får god foring og masse hvile. Å holde motivasjonen oppe i spannet er også sentralt slik at løpslysten er på topp hele tiden, sier Leistad.
– «Snakker» du til hundene underveis?
– Det er ikke så mye jeg "snakker" til hundene underveismed ord. Kommunikasjonen og kontakten er noe man bygger opp over lang tid gjennom trening, foring, lek og kos. Hundene må ha tillit til kjøreren og kjøreren må stole på hundene sine. Det er spesielt viktig når været er dårlig og hundene finner sporet når man selv knapt ser de nærmeste hundene i spannet. Det skal jeg love er en helt spesiell følelse. På mange måter handler det om å ha god kjemi med hundene i spannet slik at de har lyst til å jobbe for deg.
– Hva med egenpleie for kjøreren?
– Det er selvfølgelig viktig at kjøreren er i god fysisk og psykisk form. Det er mange utfordringer underveis og det er viktig at man får i seg nok næring og veske slik at man er klart og fokusert og kan yte maksimalt. Selv slet jeg med det å få i meg nok næring under løpet. Men da er det godt å ha gode handlere, ( en handler er en hjelper for kjøreren) de passet hele tiden på at jeg fikk i meg næring. Hvis alle detaljer er på plass kan man spare inn ett minutt her og ett minutt der og tilslutt kan det utgjøre forskjellen på om man kommer på pallen eller ikke, avslutter Leistad.