Aldri før har Finnmarksløpet hatt bedre, større eller mer internasjonalt veterinærteam.
Written by: Erlend R. Strand
Photo: Erlend R. Strand
Date: 13.03.2010 13:59
Aldri før har Finnmarksløpet hatt bedre, større eller mer internasjonalt veterinærteam.
-Dette er det beste veterinærteamet Finnmarksløpet har hatt, forteller sjefsveterinær Charlotte Leschbrandt som har mange års erfaring med Finnmarksløpet. Hun opplever en stor pågang av veterinærer som vil jobbe for verdens nordligste hundeløp. Hun sier at det er svært godt miljø og god atmosfære blant kjørere og arrangørene. Hun kommer i kontakt med veterinærer fra store deler av verden gjennom organisasjonen ISDVMA, International Sled Dog Veterynary Medical Association. Her møtes hundekjøringsveterinærer annet hvert år for å fremme hundenes ve og vel.
Veterinærer fra mange land
I år har hun med seg veterinærer fra Spania, Canada, Sveits, og USA, i tillegg til Norge. Men det er slett ikke alle som slipper igjennom nåløyet. Hver enkelt veterinær kommer til å utføre minst 1000 sjekker av hund hver, så ansvaret er stort. -Som veterinær i Finnmarksløpet må man kunne jobbe selvstendig, samtidig som de må ha evne til å samarbeide. Det er viktig at de er faglig dyktige. Dette er ikke stedet for å lære, forteller Lechsbrandt.
Alle veterinærene har vært med på lengre hundeløp tidligere, mange av dem i Yukon og Iditarod. Gregg Phillips fra USA er her for andre gang. Han har erfaring fra Yukon og Bear Grease på hjemmebane i Minnesota . -Finnmarksløpet er et fantastisk løp, forteller han, på vei til å sjekke hundene før start. Løpet er velorganisert og jeg ser frem til å være med i år også.
En annen amerikaner er "rookien"Justine Lee. Hun ser også frem til å oppleve Finnmarksnaturen. -Det likner naturen vi har i Minnesota, bortsett fra fjellene, smiler hun.
På alle sjekkpunkt
Veterinærene følger løypene hele veien og sjekker hver enkelt hund på alle sjekkpunkt for å sikre dyrenes velferd. De gir råd om stell, sjekker hundenes helse og et er dessuten de som har siste ord hvis det er tvil om en hund er iform til å løpe. Før løpet holder teamet åpen klinikk i to dager. Her kan hundekjrerne komme og få tilbakemelding på hundene.
-Lederhunden Krutt har alltid løpt rart, så det kunne være greit å få ham sjekket, sier Per Wedde som har huket tak i en av veterinærene før start. Jean Luc fra Sveits tar en sjekk og myker opp muskulaturen langs ryggamrgen og bakparten. Konklusjonen blir at hunden er i fin form. -Det er som med folk, vi er forskjellige alle sammen. Også Per Wedde er fornøyd med sjekken -Det er veldig bra veterinærer vi møter i Finnmarksløpet, understreker han.
Microchip
For å holde rede på alle hundene, er hver enkelt hund utstyrt med en microchip. Disse settes inn med en nokså stor nål rett under huden. Ben Livesey får hjelp av veterinær Per Eirik Hem til å sette inn en chip i Puma. -Dette er noe annet enn hunder jeg vanligvis håndterer på klinikken. De er mer hardføre og gjør seg ikke mye av et lite stikk, forteller han.