Forsker på hundene

Skrevet av:
Dato: 18.02.2010 11:01

I år kommer Hanne-Marthe Andreassen, som er sisteårsstudent ved veterinærhøgskolen, og som var med i veterinærteamet i fjor, til å gjøre feltdelen av fordypningsoppgaven blant deltakere i Finnmarksløpet 500 km. Hun har fått med seg en medstudent på feltdelen, slik at det vil være to veterinærstudenter med.

Andreassen vil ta blodprøve av hunder som blir tatt ut av 500 km og undersøke konsentrasjonen av to muskelrelaterte enzymer i prøvene. Dette for å få et bilde av forekomsten av en treningsindusert muskelskade som er forløperen til sledehundmyopati. Hun skal også undersøke om denne muskelskaden påvirker nyrene.

Resultatene vil sammenlignes med resultatene fra en studie som har blitt gjort under Iditarod, for å finne ut om norske og amerikanske forhold er like.

- Det er veldig gøy at Hanne-Marthe har fått til et opplegg som vil gjøre verdifull forskning for oss som er interessert i sledehunder, sier sjefsveterinær for Finnmarksløpet 2010, Charlotte Leschbrandt. Hun tror at prosjekter som det Andreassen nå skal gjøre, på sikt vil bidra til at hundestell og kjøreplaner kan bli ytterligere optimalisert innen sledehundsporten. Hun oppfordrer med dette hundekjørerne til å takke ja dersom de blir forespurt av Andreassen i forkant av løpet.

Andreassen vil ta kontakt med hundekjørere i 500 km klassen når hun kommer til Alta noen dager før løpsstart. - Jeg håper de er positive til å delta i prosjektet mitt, sier Hanne Marthe Andreassen. Hun understreker at det kun er hunder som er tatt ut av løpet hun vil jobbe med, og dermed kan hun forholde seg til handler på sjekkpunkt. - Hundekjøreren kan dermed konsentrere seg om løpet og hundene som fortsatt er med i løpet, avslutter Hanne-Marthe Andreassen.