Knall og fall for Connie

Written by: Niels Westphal
Date: 08.03.2004 02:00

Lørdag kveld så en million mennesker henne starte Finnmarksløpet i NRK Lørdagsrevyens reportasje. Nå er Connie Knoff (27) utenfor rampelyset, alene på fjellet midt på natten. Sammen med de trofaste hundene i spannet er hun på vei mot Skipagurra som er neste sjekkpunkt. Turen går bra, men har absolutt ikke vært uten dramatikk for den unge debutanten.

Dramatikken startet ved nedkjøringen til sjekkpunktet Skoganvarre i Porsanger kommune lørdag kveld. Mildvær og bløte spor gjorde den bratte nedkjøringen til en risikabel afære for Connie Knoff.

- På grunn av mange bremsespor blir det gropete og lett å komme feil i svingene. Det var også mange steiner og trær rundt løypa, både sleden og jeg gikk rundt flere ganger, kunne hun fortelle ved ankomst til sjekkpunktet. Men både Hemnesjenta selv og de 14 hundene i spannet hennes var like hele og ved godt mot.

Slåsskamp

Men dramatikken sluttet ikke der. I løpet av oppholdet på Skoganvarre havnet en av hundene i spannet i slåsskamp med en hund i ett annet hundespann. PÅ sjekkpunktet ligger hundene ganske tett, noe som førte til at det ble slåssing mellom to hunder. Dessverre måtte Connie nødt til å overlate hunden til handleren sin slik at den kunne få nødvendig stell etter slåssingen. Løpet måtte derfor fortsette med en hund mindre til å dra sleden.

I løpet av natt til søndag ble strekningen mellom Skoganvarre og Levajok gjennomført. Denne gang uten større uhell selvom løpet her går over et fjellområde som er ett av de mest beryktede under Finnmarksløpet. Men denne gang var værgudene snille med Connie og de andre kjørerene. Mildt vær, måneskinn og stjernklart, men med en del vind enkelte steder.

- Veldig tungt å kjøre, med løs puddesnø, mne det er jo likt for alle. Men bortsett fra det var det en flott tur med kjempeforhold, sa hun ved ankomst Levajok.

Fornøyd med hundene

- Hvordan syns du hundene har fungert da?

- Jeg er veldig godt fornøyd med dem. De går utrolig bra og er i godt humør noe som blir viktig framover, sier hun mens hun finner fram flere poser fra sleden. Posene har forskjellig farge, sik at det skal være enkelt å finne fram til det rette innholdet.

En hundekjøres jobb dreier seg ikke bare om å stå bak på en slede, men handler kanskje først og fremst om å ta godt vare på hundene i spannet. Derfor går det meste av hviletiden på sjekkpunktene, med til å mate hundene, legge ut halm til dem, masere støle hundebein og legge tepper over dem slik at de holder varmen. Deretter kan kjøreren spise og sove litt, men sjeldent mer enn ett par timer av gangen.


Hundene først: For en hundekjører går hundene først. Connie må stelle
hundene først før hun kan tenke på seg selv. Foto; Niels Westphal

Hunde-normade

Connie Knoff er opprinnelig fra Hemnes i Høland, men hennes store intersse for hunder og hundekjøring, har ført henne først til Sverige, deretter til Alta. Hun jobber nå på ett hundesenter i Alta hvor de blant annet tilbyr hundekjøring turister.

- På den måten jeg driver med det jeg har mest lyst til, hundekjøring, nesten på hel tid, sier hun.

Etter å ha blitt behørig presentert i NRK Lørdagsrevyen lørdag kveld, er Connie Knoff blitt ett kjent navn blant hundekjørerfolket. I løpet av natt til mandag er hun ventet inn til sjekkpunktet ved Tana Familiecamping i Skipagurra. Hun ligger nå som nummer femten i løpet og har tilbakelagt en fjerdedel av de 1000 kilometerne.