Første jente på pallen?

Skrevet av: Ingrid Pedersen
Dato: 04.03.2004 11:27

Førskolelærer og trebarnsmor Hilde Askildt (43) er en av debutantene i årets Finnmarksløp. Det knytter seg stor spenning til hva hun kan prestere. At Jenter kan hevde seg i langdistansekjøring er det ingen tvil om. Iditarod, verdens lengste hundeløp i Alaska, er flere ganger vunnet av ei jente. Nå tror ekspertene at det kan være muligheter for ei jente på seierspallen på Finnmarksløpets 50 mil. Det vil i såfall være historisk.

En av debutantene i årets Finnmarksløp er førskolelæreren og trebarnsmoren Hilde Askildt (43) fra Geilo. Hun kjører hund på tredje året, men satte seg i respekt hos gutta fra første løp. Hun kom fra intet og debuterte i Femund 300 i 2002 med en sterk 2.plass. I årets Femundløp ble hun nr. 3. Ikke rart at enkelte tror at Hilde kan være en outsider i begrenset klasse i årets Finnmarksløp.

Stor respekt

Typisk nok, Hilde selv er ikke i nærheten av å ha slike ambisjoner. Hun tenker først og fremst på at hun og hundene skal ha en fin tur over Finnmarksvidda.

- Jeg stiller på startstreken i Finnmarksløpet med stor respekt. Finnmarksløpet er det tøffeste du kan begi deg utpå som hundekjører. Jeg er såpass uerfaren at årets løp først og fremst handler om å høste erfaring for meg og hundene, sier Hilde.

Hun forteller at hun har hatt en problematisk oppkjøring til årets sesong. Hun har mistet flere av sine beste og viktigste lederhunder på grunn av skader og sykdom. Det er mye for en som er i startgropa og skal bygge seg opp i sporten og ikke har mer en 7 - 8 hunder på kennelen. Hilde var i ferd med å gi opp.

- Det var fryktelig å miste så mange hunder, men heldigvis fikk jeg lånt meg et par - tre hunder og fikk kjøpt med en 3-åring fra Rune og May Connie i Alta, slik at jeg fikk muligheten til å stille opp i årets Femundløp. Årets tredjeplass var derfor en stor seier for meg. Jeg har lært mye av motgangen. Når jeg kan klare sånne prestasjoner med en så problematisk oppkjøring, ja da kan jeg komme langt, sier førskolelæreren fra Geilo.

Genuint hundemenneske

Hvis man ser på Hildes bakgrunn, skjønner man snart at det ikke er så overraskende, at dama har hevdet seg i løp på tross av at hun er fersk i gamet. Hun er et genuint hundemenneske. I løpet av en 20 års periode har hun har hatt fire redningshunder som har vært godkjent for vinter- og barmarksøk. Hilde har deltatt i mange redningsaksjoner, og vært instruktør i Norske Redningshunder (NRH).

- Jeg er fremdeles aktiv instruktør i Norske Redningshunder. I NRH har jeg gjennom mange år fått kombinere hundeinteressen med noe samfunnsnyttig i tillegg til at har jeg fått være mye ute. Det var lysten på nye utfordringer og ennå flere fjellturer som gjorde at jeg heller skaffet meg kjørehunder enn startet opptreningen av en ny redningshund, forteller Hilde.

- Jeg er veldig ydmyk for at det jeg nå har begitt meg utpå. Min første og viktigste læremester er Kjell Smestad. Han er den som har lært meg aller mest og det var han jeg kjøpe de første hundene fra. Ellers har jeg oppsøkt kjørere i flere andre klubber og kjørt med dem. Det gjør at jeg hele tiden lærer noe nytt, forteller Hilde.

Naturlig neste steg

Etter to starter i Femundløpet med imponerende resultater er Finnmarksløpet et naturlig neste steg for Hilde. Hun har hørt mye om Finnmarksløpet og har respekt for at hun skal kjøre så lagt som hun aldri tidligere har gjort.

- Jeg har hørt at man alltid møter en storm i Finnmarksløpet. Dessuten må man være forberedt på alle typer underlag. Men først og fremst sier alle at det skal være et vanvittig hyggelig løp å være med på. Nå håper jeg bare at jeg rekker å bli ferdig med alle forberedelsene som impregnering av klær og pakking av depot. Ellers står og faller starten i Finnmarksløpet på om jeg klarer å få lånt meg en slede. Jeg fikk nemlig ødelagt min egen og tror ikke at jeg klarer å få den ferdig reparert innen starten går lørdag. Sånn sett er det litt av et pes for en oss "ferskinger", som ikke har to av alt, avslutter trebarnsmoren Hilde Askildt fra Geilo.