Vil kjempe i toppen

Skrevet av: Olav Hatlen
Dato: 03.03.2004 21:33

Sten Are Harder (39) er regnet som en av mange mulige favoritter i begrensa klasse. Ja, jeg har gode forhåpninger i år. Målet mitt er å komme inn blant de fem beste. Verken jeg eller hundene har vært bedre trent før, men det er mange, svært mange, som slåss om beinet i år. Deretter ramser han opp en rekke navn, der i blant også noen kvinnelige. Ja, jeg blir ikke så veldig overrasket dersom en kvinne skulle vinne i år, slår han fast.

Stortrives i Sør-Varanger

Sten Are Harder bor på Elvenes utenfor Kirkenes. Han jobber som sveiser, er oppvokst i Trondheim og har bodd i Sør-Varanger siden 1989. - Her stortrives jeg vinter som sommer, og jeg skal aldri flytte herifra, kommer det kontant.

Stor lokal interesse

Den ivrige hundekjøreren rapporterer om stor interesse for hundekjøring i Sør-Varanger. Etter hans mening er det dermed både riktig og viktig at Finnmarksløpet går helt til Kirkenes. Han mener at det er med på å knytte de to store hundemiljøene i fylket sammen. Når det konkret gjelder interessen for Finnmarksløpet merker han en stadig stigende puls blant folk flest - og spesielt nå som løpsstart nærmer seg. Han forteller at dette kommer til uttrykk ved at folk stopper han på gata og lurer på hvordan det kommer til å gå

Veteran

Sten Are Harder har deltatt i 2 Finnmarksløp tidligere. Han vet derfor hva han går til. - Det er først når du kommer til Finnmarksløpet du får prøvd deg. Her møtes de beste, og her får du vite om det du har gjort har vært godt nok, sier han. Som andre løpere forteller han om det å være helt utslitt, subbe i kjelleren, som han sier, og samtidig være tålmodig og positiv ovenfor hundene. I tillegg går det kanskje ikke slik man helt hadde trodd, og man har hele tida tabber eller dårlige valg i bakhodet. Sjøl oppsummerer han det hele på sin egen nøkterne måte; - Det er hardt på psyken!

Vunnet flere løp

Det er ikke uten grunn at Sten Are Harder er en av årets favoritter. Han har rasket med seg førstepremien i det som har vært av løp i Øst-fylket. Dessuten virker han veldig metodisk i hele sin tilnærming til sporten. Han forteller at han skal kjøre til Alta natt til torsdag. Ved å ha hundene hjemme i sitt kjente miljø lengst mulig, håper han på å utligne litt av den fordelen Alta-spannene har.

Jeg får ikke Sten Are til å snakke om artige opplevelser/historier. - De er forbeholdt badstua, skratter han. Han snakker heller ikke så gjerne om store drømmer, men han underslår ikke at han har et ønske om å være med å konkurrere mot de store - og den beste anledningen til å gjøre dette er nettopp i Finnmarksløpet!