- Ingen vet hva han kan klare før han har forsøkt

Skrevet av: Peter Fischer
Dato: 05.03.2004 00:00

Den setningen av den romersk dikteren Publilius Syrus står øverst på nettsiden til mannen fra Bayern. Han synes å være en av dem som aldri gir opp og som alltid prøver noe nytt. Det er femte gang Thomas Hoffmann står på startstreken til Finnmarksløpet. Den femte gangen han samler seg for å få vite mer om egne grenser.

- Finnmarksløpet 2003 var den største og mest ekstreme utfordring hittil for hunder og musher", sier han.
- Disse strabasene avdekker mentale og fysiske grenser, og det er bare gjennom trening og atter trening under forskjellige forhold man kan forberede seg og hundene for dette ekstreme løpet.

For tiden er det 23 Alaskan huskies som bor på Hoffmann-kennel. Her er unge og gamle, og Thomas er opptatt av at de erfarne hundene skal oppdra de unge og yre. Så langt er han veldig fornøyd med hundene sine.

Motivasjonstrener

Thomas Hoffmann ble født i 1965 og bor sammen med sine hunder i Tyskland. Han jobber i en egen praksis som fysioterapeut. Dessuten er han innehaver av en fitness- og wellnessklubb. På grunn av både fagkunnskapen og egne grenseerfaringer er han også rådgiver for andre som driver med ekstremsport og han arbeider som motivasjonstrener. Hoffmann er en erfaren hundekjører som har deltatt i mange løp opp gjennom årene. Han mener at Finnmarksløpet er den største og mest ekstreme utfordringen du kan møte som hundekjører i Europa.

- De utfordringene vær, natur og klima kan gi krever mot og styrke hos hundekjøreren sier Hoffmann.

Blå øyne og lengselen etter snø

Dette er tittelen på boken Thomas Hoffmann har skrevet om Finnmarksløpet. 1000 kilometer gjennom is og ensomhet i bestandig kamp med naturkreftene. Det ble også en vei til å finne frem til seg selv. På en av de fremste internasjonale messer, Leipziger Buchmesse, kåret en uavhengig jury Thomas Hoffmann som vinner av BoD AuthorAward 2003. Juryen sa bl.a.: "Hoffmann, er en forfatter som skaper en fengslende lektyre av personlige erfaringer med spenning og dybde i tankene.

Hoffmann føler seg nesten som hjemme når han kommer til Finnmark og han gleder seg i år som tidliger. Årets andre utfordring for han har vært å få med seg unge entusiastiske folk som kan jobbe som handler under løpet. Etter at boka kom ut har han fått 150 forespørsler fra folk som ønsker å stille opp. Han har med seg to stykker. - Den ene visste ikke for seks uker siden at hunder har fire bein, ler Hoffmann - men hun er full av entusiasme. Den andre som er med er fotograf, Margrit Kierts, hun fikk for øvrig en europeisk fotopris i år . Hun holder på med en dokumentasjon om min trening av hunder. Bildene skal stilles ut i Berlin.

Drømmer ikke om Alaska

Thomas Hoffmann er ikke som så mange andre hunderkjørere som drømmer om Alaska. Drømmen for han er å dra med hundene til Kamtshatka i Russland.

- Der finnes det enorme områder med sne og is som ingen har reist over med hundeslede før. Dit ønsker jeg virkelig å dra, avslutter Hoffmann før han går ut til hundene for å legge ut på en av de siste treningsturene før vinterens store utfordring.

Les mer på www.hoffmann-kennel.de