Konkurransemann fra finsk Lappland

Skrevet av: Guri Hansen
Dato: 25.02.2004 23:09

Det er noen år siden sist han stilte på startstreken i Finnmarksløpet, finske Joni Elomaa. Både i 95 og 96 prøvde han seg, men fullførte ikke. Det har han planer om i år, og selv om han er påmeldt på 500 km, så sier han på telefon fra Finland at han helst vil starte på den lengste distansen hvis det er mulig.

For nå er han lei av korte sprint distanser hjemme i Finland. Og konkurransen er heller ikke særlig hard, sier Elomaa, som er kjent i hundeløp miljøet som en skikkelig konkurransemann.

Har ambisjoner om å nå helt til topps.

Joni Elomaa er blant de mer voksne som stiller til start i år, 48 år og godt trent. I over 20 år har han drevet med hundekjøring, og kjører mange, lange mil i året. Men det er ikke bare trening han bedriver med hundene. Fra desember til mai er det turister han kjører rundt med i de finske skogene. Men ofte lar han turister være turister, og drar heller på en lang treningstur med hundene sine, som han har 40 av.

- Det er ikke hundene som er problemet om jeg ikke skulle vinne. Det er nok løperen sjøl, sier han.

Hard konkurranse

Sjøl om ambisjonene er i orden, ser Joni at konkurransen blir hard i år. Særlig er det noen norske løpere han frykter. Men som den konkurransemann han er, satser han friskt. Det vil si, taktikken er å ikke kjøre for hardt ut. Det kan straffe seg har han tidligere erfart.

- Jeg er vant å kjøre mye i dypsnø, så der kan det jo være noe å hente, sier Joni Elomaa og håper at han kan starte på den lengste distansen i årets Finnmarksløp.