Skrevet av: Hanne Rosenberg
Dato: 17.02.2004 22:59
Marit Holm (32) stiller i år for femte gang som frivillig sjefsveterinær på Finnmarksløpet. I år vil hun ha fem veterinærer med i veterinærteamet. Løpet bare vokser og dermed blir det også større behov for Marit og hennes kollegaers kompetanse.
Det er med store forventninger Marit Holm ser fram til årets Finnmarksløp. Hun gleder seg til å jobbe ute i løypa og treffe hunder, kjørere, frivillige og publikum. Finnmarksløpet har blitt en del av hennes årssyklus og noe hun bare må ha med seg.
På spørsmål fra oss om hennes motivasjon for å stille opp år etter år for løpet sier hun:
- Jeg elsker trekkhunder, de er så flotte individer og på en måte føler jeg at de trenger meg. Man kan kanskje si at jeg er hundenes talskvinne under løpet, sammen med de andre veterinærene selvfølgelig, sier hun.
Under løpet sover Marit nesten like lite som kjørerne. I snitt sover hun ca tre timer i døgnet i løpet av 7 døgn. Det er alltid noen som skal ha tak i henne eller noen av de andre veterinærene, kjørere som trenger hjelp til sine hunder, funksjonærer som trenger faglige råd o.s.v.. I fjor sa hun selv at det av og til kunne være på grensen til det forsvarlige når man vet at man skal bevege seg i bil fra sjekkpunkt til sjekkpunkt.
- Den siste natta under løpet i 2003 drømte jeg at jeg selv var en liten hund som lå og krølla seg i halmen sammen med andre firbente venner!
Holm har selv nært forhold til trekkhunder gjennom egne erfaringer og er kjent for å være utrolig dyktig på friluftsliv. Det har hun bedrevet både her og i Alaska.
I år håper Holm at veterinærene i tillegg til kontroll og hjelp til hundene skal få startet opp med et forskningsprosjekt om trekkhunder i arbeid. Hun sier selv at dette kan bli spennende for alle parter, men at hun selvfølgelig er avhengig av samarbeid både med kjører og organisasjonen noe hun regner med at ikke skal være noe problem.
- Resultatet av undersøkelsen kan brukes i miljøet og vil etter hvert også bli brukt i vitenskapelig sammenheng. Det er ikke gjort mye forskning på dette området tidligere, forteller hun.
I disse dager reiser Marit Holm til Grønnland for å tiltre ny jobb som veterinær og der vil grønnlandshundene være hovedarbeidsområde. I hennes distrikt er det ca 30.000 hunder som skal følges opp med vaksinering og rabieskontroll. Hun gleder seg til denne jobben og sier at det bl.a. er takket være den kompetansen hun har opparbeidet seg gjennom Finnmarksløpet som har muliggjort at hun fikk den.
Foto: Hanne Rosenberg